Издвајамо Регион

ДОДИК ОДБРУСИО БРИСЕЛУ: Сарадња РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ са ЕУ не може бити на ШТЕТУ РУСИЈЕ!

Фото: Јутјуб

Председник Српске Милорад Додик рекао је да је веома захвалан руској делегацији на посети Бањалуци и Републици Српској.Након састанка са председницом Савета Федерације Русије Валентином Матвијенко, Додик је посебно нагласио сарадњу Српске и Руске Федерације на политичким питањима, те захвалио председнику Русије Владимиру Путину на јасном и уравнотеженом ставу по питању Дејтонског мировног споразума у БиХ.

Данас смо разговарали о низу политичких и економских питања, те исказали висок степен сагласности. Република Српска је задовољна и поносна на добре односе са Руском Федерацијом и желимо да их подигнемо на још већи ниво, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захвалио је Русији и њеном председнику Владимиру Путину на очувању Дејтонског мировног споразума.

– Наша сарадња са ЕУ не може бити на уштрб сарадње са Руском Федерацијом – рекао је Додик додајући да резолуција Народне скупштине Републике Српске обавезује све институције Српске на војну неутралност, па и према НАТО.

Додик је додао да је економска сарадња са Русијом веома интензивна, издвајајући сарадњу са компанијама „Зарубежњефт“ и „Гаспром“, а за почетак маја је најавио потписивање споразума у вези са реконструкцијом термоелектрана и уговора о набавци хеликоптера за потребе Полиције Републике Српске.

– Српска је захвална и поносна на добре односе да Руском Федерацијом – поручио је Додик и додао да је сарадња изузетна и на политичком нивоу.

Валентина Матвијенко се захвалила на топлом дочеку и гостопримству српских домаћина и нагласила да то доживљава као посебан гест који показује колико се поштује Руска Федерација.

– Република Српска је братска република и важан партнер Русије на Балкану. Захваљујући напорима председника Додика, последњих година смо унапредили наше односе – додала је Матвијенкова.

Она је истакла да је прошле године робна размена са Русијом повећана за 16 одсто и износила је 345 милијарди евра, а да је робна размена са Републиком Српском износила 75 одсто од укупне робне размене према БиХ.

Матвијенкова је поручила да је Руска Федерација против проширења НАТО-а у Европи, против милитаризације европских држава и против нових линија раздвајања које се стварају на такав начин.

– Сматрамо да такви потези погоршавају стање безбедности на европском континенту – поручила је Матвијенкова у Бањалуци, одговарајући на новинарско питање какав је став Русије о питању могућег уласка БиХ у НАТО.

Она је навела да безбедност може бити само јединствена и недељива за све државе.

– Европска безбедност није могућа без Русије, као ни руска без Европе, зато ми чинимо све да водимо дијалог са нашим партнерима и разјаснимо наш став – закључила је Матвијенкова.

Према њеним речима, Руска Федерација залаже се за јединствен економски и политички безбедносни простор како би заједничка европска кућа била просперитетна и безбедна, што се може постићи само заједничким напорима свих европских држава.

Матвијенкова пренела Додику поздраве и поруке председника Путина.

Валентина Матвијенко пренела је Милораду Додику личне поздраве и изразе поштовања председника Руске Федерације Владимира Путина.

– Желим да испуним налог који имам и да лично пренесем поздрав од председника Русије Владимира Путина, са поштовањем и изразима најбољих жеља – рекла је Матвијенкова.

Она је изразила захвалност председнику Додику и члановима делегације на огромном доприносу у развоју и јачању односа између Републике Српске и Русије.

– Управо захваљујући Вашим контактима и напорима, та сарадња је последњих година добила на интензитету – закључила је Матвијенкова и додала да ће о резултатима посете упознати председника Путина.

Председник Српске је захвалио на пажњи Руске Федерације према Републици Српској, истичући да су претходни разговори указали на пријатељство и уважавање по свим питањима.

Додик одликовао Матвијенкову Орденом Републике Српске на огрлици

Председник Републике Српске Милорад Додик донео је указ о додели одликовања за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Републике Српске и Руске Федерације, као и за немерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак Српске.

Додик је одликовао Валентину Матвијенко Орденом Републике Српске на огрлици.

 

Извор: РТС/Србија јавља