Издвајамо Свет

ЕНГЛЕЗИ ЗАЛЕДИЛИ ЗАПАД: Кина направила НЕВИДЉИВЕ БОРБЕНЕ АВИОНЕ, спремне за ОКРШАЈ СА САД!

Кина је направила нове борбене авионе опемљене “огртачем невидљивости“ у припреми за потенцијални војни обрачун са САД.

Истраживачи укључени у пројекат кажу да је ову технологију немогуће открити на радару и да ће омогућити Кини да изведе напад “изненађења“ против САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То подразумева употребу “метаматеријала“ који може да промени начин на који се радио таласи одбијају о површину како би ограничили ехо на радару да би авиони били тежи за открити, пишу британски медији

Метаматеријал је развијен од стране тима у државној кључној лабораторији на универзитету у Нањингу, преноси Пост.

Истраживач је рекао се он тестира на авиону у бази производње војних авиона у Шењангу у повиницији Љаонинг.

Иако није откривено на којим авионима је овај метаматеријал тестиран, авиокомпанија Шењанг гради борбене авионе укључујући Ј-11 и Ј-15.

То је уследило након што је кинески државни емитер открио да је Кина изградила линију за масовну производњу најсавременијих “супер материјала“ који могу учинити оно што је раније било немогуће.

До сада је ова линија, смештена у лабораторији у Шенџену, произвела различите врсте материјала, укључујући и оне који објекте чине невидљивим, објавила кинеска централна телевизијска станица у документарцу објављеном прошлог месеца.

Иако ова станица није објаснила за шта ће се користити огртач невидљивости “метаматеријала,“ преноси кинески портал Сина, вероватно ће се користити на војним авионима земље, посебно Ј-20.

Ј-20 (Фото: Јутјуб)

Оно што емитер назива “супер материјалима“ је уопштено познато као метаматеријали – нова класа фино пројектованих површина која може имати својства која су недостижна са конвенционалним материјалима.

Неки метаматеријали могу пресавити инфрацрвено зрачење као што је видљива светлост, што значи да се могу користити за креирање огртача невидљивости.

Према речима кинеске централне телевизијске станице, кинески научници су успели да направе гомилу таквих материјала невидљивости.

Извештај је одвео гледаоце унутар мистериозне лабораторије где су Ђин Си, доктор науке о материјалима, и његов тим били заузети постављањем комада материјала од једне до друге машине.

За сваки комад, дужине 80 цм и ширине 60 цм, речено је да је обложен бронзом и да ће бити коришћен као основни материјал за кинески “супер материјал.“

На овај основни материјал ће бити додат слој специјалног филма, који би могао приказати око 20.000 образаца при излагању светлости.

За ове обрасце, од 0,2 квадратна милиметра, речено је да садрже хиљде микро структура које нису видљиве људском оку.

Ове микро структуре се користе за контролу карактеристика метаматеријала.

Извештај није споменуо какву врсту “супер материјала“ радници праве, али се тврди да су кинески научници развили метаматеријале како би помогли у развоју авио индустрије у земљи.

Извештај Сине, једног од највећег кинеског портала за вести, 11. марта је тврдио да је поменута лабораторија Државна кључна лабораторија за технологију електромагнетне модулације метаматеријала у Шенџену, лабораторија основана 2011. године.

Извештај Сине је такође потврдио да ће се ови метаматеријали користити у војне сврхе.

Такође је назначено да ће материјал невидљивости бити коришћен на борбеним авионима Ј-20 јер је главни инжењер овог авиона Јанг Веи такође члан академског одбора ове лабораторије.

Најновији кинески стелт борбени авиони Ј-20 су пуштени у војну службу прошле године и њима управља кинеско ваздухопловство.

Кинески борбени авион четврте генерације Ј-20 је обавио свој први лет 2011. године.

Према извештају кинеске централне телевизијске станице из 2017. године, Ј-20 је способан да носи више врста ваздух-ваздух ракета.

Каже се да га носи кинески мотор и да има сличне борбене способности као и амерички Ф-22 Раптор.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс