Издвајамо Србија

ЕУ ПОРУЧИЛА СРБИЈИ: Сила примењена на Ђурића је оправдана и законита!

Фото: Јутјуб

Мисија ЕУ на Косову властима у Србији послала допис у коме каже да је утврђено да је сила примењена на Ђурићу била оправдана и законита!?!

Европска мисија Еулекс на Косову званично је утврдила да је брутална отмица директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, који је 26. марта у Косовској Митровици дивљачки ухапшен и мучен, „сасвим оправдана и законита акција косовске полиције“!?!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мисија ЕУ у јужној српској покрајини надлежним властима у Београду послала је допис у којем наводи да су специјалци РОСУ радили по налогу власти из Приштине и да су, због ‘отпора’ на који су наишли у Косовској Митровици, применили ‘легитимну и одговарајућу силу’!?! Да скандал буде још већи, Еулекс у овом документу признаје лажну државу, такозвану ‘Републику Косово’ иако би по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, али и по одлукама ЕУ о оснивању ове мисије, морао да буде статусно неутралан!

„Сам је крив за све“

У документу мисије Еулекс, до кога су дошли уредници Информера,чак се тврди да је Марко Ђурић сам крив за све, односно да је он тај који је испровоцирао акцију РОСУ (!?!).

– Косовска полиција је обавештена од стране Владе Републике Косово да је Ђурић имао забрану уласка на територију Републике Косово. Упркос забрани уласка, доказано је да се г. Ђурић налазио на територији Републике Косово. Косовска полиција је у оквиру својих овлашћења и правних надлежности предузела мере у правцу имплементације одлуке Владе. Током имплементације одлуке Владе Републике Косово, косовска полиција се сусрела с препрекама и отпором и била је принуђена да користи легитимну, одговарајућу и пропорционалну силу у имплементацији исте – дословце пише у допису Еулекса који је Београду достављен и на енглеском и на српском језику.

Докле ће ЕУ да толерише Приштину?!

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је јуче у Косовској Митровици да га није изненадило то што је Приштина усвојила ‘Платформу за финализацију Бриселског споразума’ која, како је саопштено, за циљ има да Косову омогући пријем у УН.

– То је питање за ЕУ, посредника у преговорима. Ако и она тако мисли, желимо пуно среће у вођењу преговора. Београд никад унапред није рекао какав треба да буде исход, за разлику од Приштине, која је зацементирала ставове. Показали су претходних недеља шта мисле о Бриселском споразуму. Само што нису узели тај папир и са њим да не кажем шта урадили… – рекао је Ђурић.

А.Г.

Ђурић није се јуче оглашавао овим поводом, а у Владиној Канцеларији за Косово и Метохију за наш лист кажу да је он већ раније изнео своје мишљење о Еулексу.

– Ово најбоље потврђује раније изнет став директора Марка Ђурића да је Еулекс најгора мисија у историји Европске уније – истичу у овој институцији.

Казнити одговорне

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију, коментаришући ове наводе, каже да посао мисије Еулекс никако није било каква примена силе.

– Еулекс је оваквим ставом изашао из оквира својих надлежности, пошто се на Косову налазе по Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Они немају право да Косово третирају као некакву државу. За овакав скандалозни став неко мора да одговара! Друго, мисија Еулекса се на овај начин компромитовала, јер она мора да буде непристрасна. Уместо тога, Еулекс је једностран и подржава Албанце у најстрашнијем насиљу над Србима – подвлачи Дрецун.

АЛЕКСАНДРА ЈОКСИМОВИЋ

ЦЕНТАР ЗА ДИПЛОМАТИЈУ
Готово је немогуће направити нови корак ако се не формира ЗСО. Постоје спољашњи притисци на Приштину да до тога дође. Биће потешкоћа, али важно је рећи да је Приштина сатерана у ћошак да овај процес отпочне.

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ

МИНИСТАРКА ЗА ЕУ
Србија је припремила позиције за пет преговарачких поглавља за приступање Европској унији, али не верујем да ће сва бити отворена. Очекујем да то буде више од два.

 

 

Извор: М. Добромировић/Информер