Издвајамо Србија

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Путин дао Вучићу жути картон, председник Србије није позван на његову инаугурацију!

Председник Србије Александар Вучић није позван на Путинову инаугурацију 7. маја, што представља први жути картон Београду, пише загребачки “Јутарњи“.

Како наводе, Вучић ипак неће отићи на инаугурацију руског председника Владимира Путина, већ ће тог дана бити у Анкари са турским председником Ердоганом.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, “Јутарњи“ ту истиче да је зато лидер Републике Српске Милорад Додик позван на инаугурацију.

Фото: Јутјуб

“Традиција је да се на инаугурације руских председника, заправо Путина, позивају само челници најближих постсовјетских држава. Но, како се Милорад Додик већ дуго гура у то јато, позив не чуди, али зато је мало изненађење игнорисање Александра Вучића. Српски медији зато нагађају да Вучић није позван јер Русима сметају ‘његови добри односи с немачком канцеларком Ангелом Меркел’, с којом се у посљедњих неколико месеци видео већ два пута, па у Немачкој види важног српског савезника”, пише загребачки портал.

Такође, “Јутарњи“ као један од разлога за то наводи и додатни притисак Кремља због нерешеног статуса руске базе у Нишу “чије решење Вучић одлаже, а због чега је више пута одложена посета руског премијера Дмитрија Медведева“.

Они наводе и да Русија шаље поруку српском председнику да мора да се определи између Запада и Русије, као и да није могуће “седење на две столице“.

Председник Александар Вучић изјавио је нешто раније да није добио позивницу за инаугурацију руског председника Владимира Путина, али да можда добије позив за дан или два.

Инаугурација руског председника Владимира Путина биће 7. маја у Москви. На председничким изборима у Русији 18. марта Путин је победио са 79 одсто гласова.

 

Извор: Јутарњи лист/Б92