Издвајамо Србија

ЈЕРЕМИЋ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Тачи прихватио Вучићеву понуду “поделу Косова и југ Србије” – САД ОДБИЛЕ ХОЋЕ СВЕ!

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да су се председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи договорили о размени територија, али је то отпало пошто су им страни актери, а пре свега САД, саопштили да нису прихватљиве никакве промене граница, чак ни уз обострану сагласност.

Фото: Јутјуб

Јеремић је у интервјуу „Времену“ рекао да су се Вучић и Тачи састали 13. марта у Паризу, а потом наредне седмице у Њујорку, што је била припрема за њихов заједнички састанак са Федериком Могерини 23. марта у Бриселу.

Према речима Јеремића, Вучић је изразио спремност да потпише свеобухватни уговор о нормализацији односа Београда и Приштине, који би практично омогућио Косову столицу у УН, али је проценио да му је било потребно да добије нешто опипљиво заузврат.

Његова идеја је била да добије поделу Косова, прецизније север покрајине, што је Тачи одбио, наводи Јеремић.

На састанцима у Паризу и у Њујорку, тврди Јеремић, Вучић је отишао корак даље и понудио је размену територија, односно да у том пакету Косову осим столице у УН припадну и општине на југу Србије и Тачи је на то пристао.

Проблем је настао када су страни актери, пре свега САД, рекли да било какве промене граница принципијелно нису прихватљиве, чак и ако се две стране о томе договоре, јер би то створило опасан преседан, који би после могао да се примени и негде другде на Балкану.

Тада је настао озбиљан проблем за Вучића, који се много раније обавезао да ће потписати споразум о свеобухватној нормализацији односа, а тренутно изгледа да заузврат неће диботи ништа, рекао је Јеремић.

Последња ствар о којој се Вучић договорио са Тачијем било је да направи изрежирану сцену на северу Косова са хапшењем Марка Ђурића, каже Јеремић.

 

 

Извор: Фонет

Loading...
loading...
Loading...