Издвајамо Србија

ЈОШ ЈЕДНА ДРЖАВА ОДЈАВИЛА ШИПТАРЕ: Дачић се захвалио на повлачењу признања Косова (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб
Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром спољних послова и међународне сарадње Бурундија Аланом Емеом Њамитвеом и рекао да Србија дугује велику захвалност…

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром спољних послова и међународне сарадње Бурундија Аланом Емеом Њамитвеом и рекао да Србија дугује велику захвалност тој држави која је, повлачењем признања независности Косова, показала да тај процес није завршен и да позиција Србије може бити побољшана.

Дачић је изјавио да је вербална нота Бурундија о повлачењу признања Косова “озбиљан политички текст”, те да је та држава дубински анализирала ситуацију и за своју одлуку дала “изванредно правно образложење”.
Министар спољних послова Србије је подвукао да је потребно наставити сарадњу између две земље и додао да су иницирани споразуми о укидању виза, економској сарадњи, сарадњи у области безбедности, одбране и образовања.
Упитан зашто је до повлачења признања независности дошло баш 17. фебруара ове године, шеф дипломатије Бурундија је рекао да је та држава своју одлуку о признању независности Косова преиспитала како би била сигурна да је у складу са принципима спољне политике, као и да је поред Косова, Бурунди оспорио и независност Западне Сахаре.
Министар Дачић је рекао да је одлука Бурундија мотивисана и активношћу Србије, која разговара са свим земљама које су признале Косово, осим са онима које су “тежак случај”.
“Ми разговарамо са свима, није то био посао за један дан. Ја сам дуго ишао тамо и тешко радио да се они мотивишу да преиспитају одлуку”, рекао је Дачић.
Министар Њамитве је навео да добри односи Србије и Бурундија датирају још из доба СФРЈ, која је међу првима признала независност те државе и играла “покретачку улогу у деколонизацији Африке”.
Фото: Јутјуб

“Важно је да постоје јаке и чврсте везе између две земље, да појачамо сарадњу у просвети, економији, култури, трговини”, рекао је Њамитве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф дипломатије Бурундија у Скупштини Србије

Ален Еме Њамитве је разговарао и са потпредседником Народне скупштине Ђорђем Милићевићем о унапређењу сарадње на свим нивоима.

Милићевић је, у име председнице Народне скупштине и у своје лично име, поздравио министра Њамитвеа, истичући да две државе веже пријатељство још од 1962. године, када је Бурунди стекао независност.

Он је истакао да Србија показује спремност да се унапреде односи на билатералном и мултилатералном плану, и истакао да је потписан Меморандум о разумевању, а да о томе говоре и нацрти осам билатералних споразума, саопштила је скупштинска прес-служба.

Милићевић је посебно захвалио Бурундију на повлачењу одлуке о признању Косова, и на ставу поводом пријема у Унеско, наглашавајући да је таква одлука велика подршка за Републику Србију и њене државне интересе.

Министар Њамитве је захвалио на топлом дочеку и потврдио да је у процедури осам нацрта споразума између две земље у различитим областима.

“Дошли смо да пређемо са речи на дела, и да покажемо да је Влада Републике Бурунди спремна за све видове сарадње са Србијом”, рекао је Њамитве.

 

Извор: rts.rs/Тањуг