Издвајамо Свет

КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ: Хемијског напада није било, а у ноћном бомбардовању је ликвидирано 200 америчких специјалаца!

Право објашњење за случај „Скрипаљ“ можда треба тражити у – Источној Гути, предграђу Дамаска. То место крије многе тајне. Последњих дана стижу информације о десетинама…

Право објашњење за случај „Скрипаљ“ можда треба тражити у – Источној Гути, предграђу Дамаска. То место крије многе тајне. Последњих дана стижу информације о десетинама мртвих у наводном хемијском нападу у Думи, делу Источне Гуте. Кинески извори тврде да је напада било, али не хемијског, а да су у њему гинули и западни инструктори.

Приче о примени хемијског оружја у Сирији су постале свакодневне. Понекад и веома заступљене, и то увек, гле чуда, када сиријска војска крене у офанзиву. Последња два месеца, односно од фебруара, када је почела операција сиријске војске за ослобађање предграђа Дамаска, Источне Гуте, посебно су помињана у западним медијима. Руски и кинески експерти, с друге стране, упозоравају да би ово могао бити наговештај велике олује — припреме војне интервенције Запада како би се заштитили остаци радикалних група којима се одбројавају последњи дани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Источну Гуту, предграђе Дамаска, од 2013. године држе различите терористичке групе. Из овог подручја свакодневно је гранатирана престоница Сирије и организовани су напади на руске базе Хмејмим и Тартус. Терористи су се овде тако добро утврдили да су направили и подземне тунеле, наоружали се најсавременијим оружјем и чинило се да су недодирљиви. До сада је било више покушаја да се ово терористичко гнездо очисти, али увек без успеха. Због чега? Како пишу кинески медији, терористи су имали добру мрежу шпијуна у сиријској војсци, што им је омогућавало да буду корак испред руских и сиријских стратега. Због тога је много високих војних званичника нашло смрт у овом подручју, међу којима је и седам сиријских генерала. Живот су овде губили и руски саветници.

Уследила је заједничка операција сиријских и руских снага чишћења Источне Гуте од терориста. За три месеца извођења операције на позиције терориста, руска авијација је бацила 7.000 бомби, док су сиријске елитне снаге метар по метар залазиле у дубину непријатељске територије. Руске специјалне снаге су тада заробиле и командира терористичке групе „Фајлаха ел Рахмана“, након чега је одбрана постала бесмислена.

Паралелно са тим, десило се неколико врло интересантних догађаја који су бацили ново светло на догађаје у предграђу Дамаска. Зашто је Источна Гута била тако јак бедем терориста? Можда јер је нису бранили само они, већ и добро обучени страни саветници, Сједињених Држава и Велике Британије, са савременим оружјем и сателитским средствима комуникације.

Међутим, како каже познати руски стручњак за Блиски исток Јевгениј Сатановски, на борбени дух терориста који су почели да излазе из Источне Гуте озбиљно се одразила прецизна ликвидација америчких и британских инструктора.

„Према билансу ноћног бомбардовања, само 17. марта је ликвидирано око 200 америчких специјалаца. Наглашавам, ово наводе кинески аналитичари“, испричао је Сатановски у емисији „Од два до пет“ на радију „Вести ФМ“.

Дешавали су се и други интересантни догађаји, о којима се на Западу не пише, али их коментаришу кинески медији.

„Америчка командна снага за специјалне операције у циљу обуздавање напредовања Русије у офанзиви на Источну Гуту направила је план још једног у низу ноћног ракетног напада са 200 ’томахавка‘ на објекте сиријске војске у којима је највише руских специјалаца, саветника и значајна количина муниције. Американци су планирали чак и да изведу десант у Источној Гути и максимално отежају операцију обрачуна с терористима у овом делу Сирије“, наводи Сатановски, позивајући се на информације из кинеских извора.

Све је то очигледно знала руска команда. Подсетимо, начелник Генералштаба Валериј Герасимов је ових дана обећао Западу да ће у случају напада обарати не само ракете, већ и гађати носаче ракета. То је, очигледно, зауставило реализацију овог прилично амбициозног плана.

По мишљењу кинеских аналитичара, одговор на амерички и британски неуспех у конкретно тој тачки земљине кугле, који је праћен великим губицима, био је случај „Скрипаљ“ и сва хистерија око њега. Требало је некако казнити Русе и тада се посегло за провереним методом — покушајем убиства потпуно бескорисног бившег руског агента како би се још једном исфабриковала антируска хистерија.

И данас, објављивањем информација о хемијском нападу у Думи, где је наводно погинуло до 70 људи, покушава се окретање међународне јавности против Русије. Само се тражи изговор за војну интервенцију великих размера, јер очигледно својим снагама на лицу места нису успели ништа против надмоћних руских Ваздушно-космичких снага. Међутим, генерал Герасимов их је упозорио…

 

Извор: rs.sputniknews.com