Издвајамо Свет

КИНЕЗИМА ПУКАО ФИЛМ: Узвратићемо Америци истом мером и „по сваку цену“!

Кина ће на амерички протекционизам узвратити истом мером и „по сваку цену“, саопштено је данас у Пекингу, преноси агенција „Блумберг“, оцењујући да је вербални рат између две земље, због предложених тарифа председника САД-а Доналда Трампа на кинески увоз – ескалирао

„Кинеска страна ће узвратити на исти начин и по сваку цену, и одлучно ће напасти, користећи нове свеобухватне контрамере, како би чврсто одбранила интересе џаве и својих грађана“, навело је кинеско Министарство трговине у саопштењу објављеном на својој званичној интернет страници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство је додало да ће вечерас у 20 часова одржати брифинг за медије у Пекингу.

Саопштење је објављено након вести да је Трамп синоћ дао налог својој администрацији да размотри увођење додатних тарифа на кинески увоз у вредности 100 милијарди долара, што је изазвало нови пад акција на америчким берзама.
Председник САД-а се овом приликом позвао на „неправедну одмазду Кине“, која је била одговор на Трампову листу тарифа предложених раније ове недеље, а која се односи увоз 50 милијарди долара вредне кинеске робе, подсећа њујоршка агенција.

Неочекивани потез Трампа прети да поништи напоре водећих америчких и кинеских трговинских званичника који настоје да смире усијану ситуацију и да постигну споразум који би могао да спречи ескалирање сукоба, оцењује „Блумберг“.

Представници америчке администрације су у протекла два дана покушавали да умање страх од трговинског рата, при чему је главни економски саветник Лери Кудлоу изјавио у четвртак да би САД могле и даље да дођу до договора с Пекингом.

Цене европских акција, америчких фјучерса и сировина су пале након најновијих претњи Трампа, док су приноси на хартије од вредности порасли.

 

Извор: Тањуг