Издвајамо Свет

МАРИН ЛЕ ПЕН: Макрон је упао у америчку замку и прекршио МЕЂУНАРОДНО ПРАВО бомбардовањем Сирије

Прича о америчким ударима на Сирију због наводног хемијског напада требало би да покрену разна питања, каже Марин ле Пен, додајући да је председник Макрон прекршио међународно право и пао у “замку“ Вашингтона.

“Чули смо много таквих прича, које су нам Американци причали годинама, почевши од Колина Пауела са његовом малом бочицом, који је тврдио да је постојало оружје за масовно уништење, што је постало разлог за рат у Ираку,“ рекла је Ле Пенова, лидер Националног фронта, за БФМТВ у среду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За разлику од Емануела Макрона, његов претходник Жак Ширак није упао у америчку “замку“ и противио се рату у Ираку. “Данас сви признају да је тај рат заснован на лажи,“ рекла је Ле Пенова. “Стога, доводим у питање сваки делић информације која је пренета из САД.“

Тврдње које су изнеле француске власи око ракетних удара на Сирију, изгледа да имају много рупа, додала је ова политичарка. Главно питање, каже Ле Пенова, јесте то да ли је Макрон “заиста бомбардовао фабрику у којој је прозведено и складиштено хемијско оружје,“ како је тврдио. Иако су САД и њихови савезници инсистирали на томе да су све мете биле повезане са наводним “хемијским програмом“ у Сирији, Дамаск чврсто одбацује те оптужбе.

“Можда не знам много о томе, али водим се националном мудрошћу и здравим разумом; када бомардују фабрику у којој се складишти хемијско оружје, ризикују да убију више хиљада људи који живе у том крају,“ рекла је Ле Пенова, додајући да нису пријављене никакве цивилне жртве.

Иако су последице удара изазвале сумњу о званичном образложењу које стоји иза њих, сам напад је био кршење међународног права, сматра Ле Пенова. Учешће Француске у њима је представљало “ратни чин,“ који би могао имати непредвидиве последице, рекла је она.

“Мислим да је Макрон прекршио међународно право, нема ту шта да се расправља. Он говори о “међународном легитимитету“ који би требало да замени међународно право, али мене збуњује овај концепт – постоји само међународно право,“ рекла је ова политичарка.

САД, Велика Британија и Француска су напале Сирију прошле недеље са преко 100 крстарећих ракета, наводећи као изговор наводни хемијски инцидент који се догодио 7. априла у граду Дума. Напад се догодио ноћ пре него што је Организација за забрану хемијског оружја (ОПЦW) требало да посети ово место наводног инцидента са мисијом за утврђивање чињеница, што је Дамаск поздравио.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс