Издвајамо Русија

НАТО У ШОКУ: МиГ-35 постаје „челични орао“ спреман и за најкомпликованији борбени сценарио

Ради се о интеграцији софистицираног ваздухопловно-навигационог система нове генерације БИНС-СП-2, који ће поред авиона МиГ-35, имати своју примену и на авионима Су-35 и Су-57 (ПАК ФА). Поред њега, руска корпорација „Радиоэлектронные технологии“ је за овај авион направила нови радар ЖУК-А, којег ће одликовати изузетне техничко-тактичке карактеристике.

„Сви радови на адаптацији нашег система који треба да буде интегрални део новог руског вишенаменског авиона МиГ-35 4++, успешно су приведени крају. На данашњи дан је ваздухопловно-навигациони систем БИНС-СП-2 завршио сва своја тестирања, и може да постане интегрални део овог авиона“- истакао је извор из Концерна «Радиоэлектронные технологии» (КРЭТ) а пренео електронски медиј topwar.ru.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неименовани извор је још рекао да овај систем неће само повећати укупне експлоатационе карактеристике МиГ-35, него ће и унапредити способности авиона да слеће на покретну писту, која се налази на носачима авиона.

Тренутно, развој морнаричке верзије авиона МиГ-35 (верзија К/Куб) са карактеристичним преклапајућим крилима, није приоритет руског војно-индустријског комплекса. На недавно окончаном међународном авио-космичком салону (манифестација носи званично име „Международный салон МАКС-2017“), заменик министра одбране Јуриј Борисов је новинарима рекао да је његово министарство веома заинтересовано да размотри финансирање и такве верзије авиона, уколико се појави такав пројекат.

Да би се то десило, руска корпорација „МиГ“ мора да направи искорак и да Министарству одбране достави адекватну техничку документацију на основу којег би била донета одлука о даљој судбини овог пројекта. Међутим, директор корпорације „МиГ“ Иља Тарасенко је истакао да морнаричка верзија авиона за сада није приоритет када су у питању њихови развојни пројекти.

При томе, Тарасенко је нагласио да је развој морнаричке верзије авиона дугачак процес, који је по својој сложености практично у истој равни са развојем потпуно нове борбене летелице.Дакле,опитно-конструкторска фаза у развоју морнаричке верзије авиона МиГ-35 може трајати годинама.Ипак, дизајнерска побољшања која су примењена на новом авиону МиГ-35, знатно ће скратити евентуални развој морнаричке верзије овог авиона, посебно ако се то упореди са авионом МиГ-29 и развојем његове морнаричке верзије МиГ-29К/Куб.

Концерн „Радиоэлектронные технологии“, још од 2013. године серијски производи неколико типова нових ваздухопловно-навигационих система. Један од њих је инерцијални навигациони систем БИНС-СП-2. Он је инцијално био намењен за интеграцију на вишенаменске борбене платформе генерације 4++ Су-35, као и перспективног ловца пете генерације ПАК ФА (Су-57). Систем ваздухопловне навигације БИНС-СП-2 је способан да у аутономном режиму рада, одреди тачну локацију и параметре кретања авиона, чак и уколико нема никаквих спољних сигнала.

Овај систем је дизајниран да може да ради у температурном опсегу од – 60 до + 60 степени Целзијуса. Поред напредних техничких показатеља у односу на своју „западну“ конкуренцију, БИНС-СП-2 је јефтинији за невероватних 40% од сличних система западног порекла, који у односу на њега имају скромније могућности.

Поред овог техничког унапређења, руски концерн КРЭТ је за овај авион развио и нови радар Жук-А, ојачан активном фазном решетком, који ће моћи да прати до 30 циљева а да истовремено гађа њих 6 (поједини извори говоре да ће овај радар истовремено моћи да гађа до 8 циљева). Поред повећања борбених способности самог радара, нова фазна решетка ће омогућити и повећање максималног домета детекције ваздушних и копнених циљева у односу на постојеће моделе. Активна фазна решетка омогућава детекцију циљева на даљинама 150+км, у 2 режима рада „ваздух-ваздух“ и „ваздух-земља“. Има способност распознавања и класификације појединачних и групних циљева, истовремено нападајући неколико њих савременим и перспективним типовима убојног оружја. Такође, овај радар има своју улогу и у извиђачким активностима, у тактичкој подршци другим авионима, као и на плану ПеБ у циљу онеспособљавања непријатељских радио-електронских средстава.

Жук-А је конструисан да ради у свим временским условима, дан/ноћ, у условима снажне противелектронске активности непријатеља. Главна идеја конструктора приликом усавршавања радара из серије „Жук“, јесте омогућавање пилоту да открије непријатељске ваздушне и копнене циљеве, пре него што они открију њега, узимајући у обзир све савремене трендове примењене код летелица пете генерације. Као што смо рекли Жук-А је способан да прати и до 30 циљева, од којих 6 (8) најопаснијих селектира и истовремено гађа. Према спецификацији произвођача, Жук-А ће моћи истовремено да гађа до 6 ваздушних или 4 копнених циљева.

Радар је намењен и за експорт (нешто слабија верзија Жук-АМЭ), тако да руски војно-индустријски комплекс његовим пласманом на инострано тржиште са правом може да очекује одличне финансијске резултате. Укратко, ради се о радару испред којег су задати веома високи стандарди када су у питању његове техничко-тактичке карактеристике, и чије усвајање до крајњих граница напреже домете руске војне науке и технологије.

МиГ-35 представља вишенаменски ловачки авион 4++ генерације, Резултат је дубоке, свеобухватне модернизације борбених апарата МиГ-29К/КУБ и МиГ-29М/М2. Превасходно је намењен за остваривање апсолутне ваздушне превласти на малим и средњим раздаљинама (тактички ловац). Поред примарне ловачке улоге, овај авион је оспособљен и да изводи веома прецизне нападе по копненим и поморским снагама непријатеља, па се може сврстати и у категорију ловца-бомбардера. Иновативним конструкторским решењима, знатно је увећана борбена носивост убојног терета, а интеграцијом јачих а истовремено економичнијих мотора и додатног простора за гориво, увећан је његов оперативни борбени радијус.

Претпоставка је да ће у наредној деценији овај авион у већем броју ући у руске ваздухопловне јединице, и да обим набавке неће заостајати за авионима ознаке „Сухој“. Према различитим проценама, Министарство одбране Руске Федерације је спремно да концерну „МиГ“ понуди уговор о набавци између 70-80 авиона МиГ-35 који би до краја 2027.године ушли у састав Ваздушно-космичких снага ВРФ.

 

 

Извор: rs.rbth.com