Издвајамо Србија

НЕЗАПАМЋЕНА ПРЕВАРА: Од арапских инвестиција већ 6 година нема ништа

Пише: Велимир Илић

Од 2012. власти у Србији најављују арапске инвестиције вриједне 15 милијарди еура, а укњижено је свега пар стотина милиона.

Приче о баснословним арапским улагањима у Србију ушле су у пету годину, а у међувремену званични подаци говоре тек о укњижених пар стотина милиона од потенцијалних петнаестак милијарди евра, најављених у громогласно обећаваним пројектима.

Истовремено, арапске инвестиције у Србији – углавном из Уједињених Арапских Емирата, прате бројне контроверзе. Засад се прижељкиване милијарде из УАЕ више своде на политичко-популистичку еуфорију него ли на мерљиву и уверљиву економију, али су пројекти зато све чешће изложени критици или сумњама у њихову најављену и коначну реализацију.

Једна од кључних примедби и необорив аргумент јесте да међудржавни споразум Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) искључује конкуренцију и директним преговорима чини повлашћеним улагаче из Емирата.

Капитални пројекти

У широкој лепези најављених и започетих инвестиција издваја се капитални пројекат – Београд на води (БНВ), чија је укупна вредност процењена на 3,5 милијарде евра. Уговор су 26. априла 2015. потписале Влада Србије и Еагле Хиллс Пропертиес (ЕХП), као фирма ћерка компаније из УАЕ. Предузеће ЕХП у Агенцији за привредне регистре Србије (АПР) води се као друштво са ограниченом одговорношћу, а уписани капитал је – 100 динара. Исти статус – Д.о.о, има и предузеће Београд на води, које води цео истоимени пројекат, али са укњиженим капиталом од милион динара – што чини 32 посто улога Србије, те докапитализованим сумама већинског власника из УАЕ, уз последњу уплату од 20 милиона евра у динарској противвредности.

 

 

Извор: Ал Џазира