Издвајамо Србија

НОВА СРПСКА ХАУБИЦА ЈЕДИНСТВЕНА У СВЕТУ: Наследник Норе – АЛЕКСАНДАР може да гађа у ОБА СМЕРА! (ВИДЕО)

Као и раније верзије „Норе“, ново оруђе има калибар 155 милиметара, са дужином цеви од 8,06 метара, запремином коморе од 23 литра или од 25 литара и максималним дометом од 30 километара са обичним пројектилом, 42 са активно-реактивним и 60 километара за пројектил са ракетним мотором. Нови артиљеријски систем је, међутим, и визуелно и конструкцијски другачији

Кабина нишанџије сада на предњој страни возила, одвојена од аутоматског пуњача. Овај систем има могућност гађања у оба смера, које се остварује помоћу четири уграђене хидрауличке стопе и чини га јединственим системом у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као и раније верзије из „Норе“, ново оруђе има калибар 155 милиметара, са дужином цеви од 8,06 метара, запремином коморе од 23 литра или од 25 литара и максималним дометом од 30 километара са обичним пројектилом, 42 са активно-реактивним и 60 километара за пројектил са ракетним мотором. Домет зависи, пре свега, од врсте пројектила и запремине коморе.

Најважнија компонента модула наоружања представља потпуно аутоматизовани пуњач у који стаје 12 пројектила и барутних пуњења. Као додатак, на платформу је додата још једна аутоматизована допуна са још 12 ракета.

Брзина којом гађа „Александар“ је шест граната у минути, што је брже од „Норе“, а то је био и главни захтев Војске Србије за ново артиљеријско оруђе. Топови и хаубице које је раније имала наша војска имале су мање брзине гађања од три до четири гранате у минути, у зависности од увежбаности посада.

Нова топ хаубица долази у комплету са командно-извиђачким возилом и брзо напушта положај, користећи тактику „удари и бежи“, уз погон на свих осам точкова.

„Александар“ је апсолутно аутоматизован, па је време преласка из маршевског у борбени положај знатно смањено, те му је од тренутка заустављања до испаљивања прве ракете потребно свега 60 секунди!

Потребна су свега три члана, смештена у оклопљену кабину возила, за управљање како возилом тако и његовим наоружањем. Кабина је веома добро заштићена, па је и ниво безбедности у возилу изузетно висок.

Најновији догађаји показују опредељеност Србије за мир, али и јачање српске војске како би се лакше очувала ситуација без војног сукоба на овим просторима, а пре свега на простору јужне српске покрајине.

Ове недеље је објављено да Србија набавља борбене хеликоптере Ми-35 из Русије, а треба се подсетити и набавке руских Мигова 29 (ових дана очекује се и потписивање уговора са Белорусијом за додатне Мигове 29) и најаве из марта министра Вулина да два транспортна авиона Ан-26 долазе из Русије.

Претходник Александра је мо’на хаубица Нора!!!

Листу десет најбољих самоходних артиљеријских система у свету погледајте у следећем видео запису!!!

 

Извор: srbijadanas.com