Издвајамо Регион

ПАНИКА У ХРВАТСКОЈ: Кинеска свемирска страница улеће у атмосферу и пада на овај град (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб Sky News Sky News
Кинески сателит „Тијангонг 1“, који, због квара, неконтролисано пада ка Земљи, могао би већ наредних сати да уђе у атмосферу наше планете, мада је мала…

Кинеска свемирска станица „Тијангонг 1“ неконтролисано јури према Земљи и у ноћи са недеље на понедјељак требала би да уђе у Земљину атмосферу.

Покварена кинеска свемирска станица ће за мање од десет сати ући у атмосферу Земље брзином већом од 26.000 километара на сат и распасти се у грозд ватрених лопти на ноћном небу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Служба Европске свемирске агенције (ЕСА) за свемирски отпад је утврдила коначну процену уласка станице у атмосферу, у року од два сата пре и после 01:07 ГМТ 2. априла“ што је ноћас у 03:07 сати по средње-европском времену, плус или минус два сата.

На сајту Европске агенције пише да су то временске „границе које се могу очекивати“.

Та прогноза се подудара са оном коју је за АФП дао Флоран Делефли, астроном Опсерваторије у Паризу, рекавши да би кинеска „станица требало да удје у атмосферу у сатима измедју недеље и понедељка“.

Напуштена свемирска станица тешка је око осам тона, али се не очекује да ће њен пад изазвати штету на Земљи. Кина напротив обећава да же то бити „сјајан“ спектакл, налик „киши метеорита“.

Ипак време уласка станице у атмосферу подложно је варијацијама, упозорила је ЕСА. Слично томе, постоји неизвесност о томе где би све њени остаци могли стићи.

Могли би да падну било где између 43 степена северне и 43 степена јужне ширине, а зона пада је сужена на простор од Новог Зеланда, до Средњег запада у САД.

Међутим, велика паника настала је у Хрватској, односно у реону Дубровника, који се поклапа са географском ширином места могућег пада…

Европска свемирска агенција објавила је да би то могло да се догоди између 1. априла послеподне и 2. априла рано ујутро, а највероватније око 1.25 сати. Подручје на које би могли да падну остаци свемирске станице смештено је између 43 степена северне и 43 степена јужне географске ширине, што значи да обухвата и јужни део Хрватске, Дубровник и околину.

There is “no need for people to worry”, the China Manned Space Engineering Office said.

Posted by Guardian Australia on Sunday, April 1, 2018

Свемирска станица дуга је 10,4 метра, широка 3,3 метра и има 8,5 тона.

Деведесет посто летилице, која је лансирана 2011.године, над којом су Кинези изгубили контролу 2016., требало би да изгори у атмосфери, али неки делови могли ми ипак да падну на земљу.

Научници сматрају да то не представља велику опасност за људе, и истичу да до сада нико у историји није страдао на тај начин.

„У 60 година, колико се организују свемирски летови, било је око 6.000 неконтролисаних повратака великих објеката израђених људском руком, углавном сателита и делова ракета“, каже Стејн Лименс из Европске свемирске агенције.

Лабораторија је постављена у орбиту септембра 2011. године. Требало је да се контролисано врати у Земљину атмосферу, али се покварила марта 2016, што је изазвало забринутост у вези њеног „пада“.

Међутим, ризик да неког човека погоди неки њен део тежи од 200 грама је један према 700 милиона, каже ЦМСЕО, кинеска служба за планирање летова с људском посадом.

„Људи немају разлога да брину“, рекла је ЦМСЕО.

Ова врста свемирске станице „не пада на Земљу силовито, као у научно-фантастичним филмовима, већ се распада спектакуларно, (као киша метеора), на прелепом звезданом небу, и то све више како се приближава Земљи“, објаснила је кинеска служба.

„То ц́е бити као да се много звезда-падалица појави на истом месту у исто време. Остаци који сагоревају, биће видљиви у пречнику већем од 100 километара“, објаснио је Флоран Делефли. И то ће трајати двадесетак минута.

Тај астроном пажљиво прати путању кинеске свемирске станице да би „видео да ли се модели за израчунавање густине атмосфере држе или не, и да ли их треба побољшати“.

„Тиангонг-1“ или: „Небески двор“, користио се за медицинске експерименте, као лабораторија, и сматрао се првим кораком за изградњу веће свемирске станице.

Током 60 година летова са Земље у свемир, било је 6.000 неконтролисаних повратака великих предмета, а само је један једини погодио човека, и то не повредивши га, каже Стијн Леменс, стручњак ЕСА.

Огромна топлота од трења о ваздух током лета брзином од више од 20.000 километара на сат, доводи до тога да главна структура изгори или експлодира, и то већ на око 80 кометара изнад површине Земље, каже ЕСА.

Вец́ина фрагмената ц́е се распршити у ваздуху, а мали број ц́е падати релативно споро, пре но што сасвим падне до саме површине Земље, али ће вероватно завршити у мору, јер мора и океани заузимају више од 70 одсто површине Земље.

Станица „Тиангонг-1“ је по величини тек 50. предмет који се од 1957. године неконтролисано враћа на Земљу, рекао је Џонатан Мекдауел, астроном Астрофизчког центра Харвард-Смитсониан у Сједињеним Државама.

Кина је уложила милијарде долара у освајање свемира како би покушала да ухвати корак с Европом и Сједињеним Државама. Освајање свемира које координира војска Кине, сматра се симболом нове моц́и те земље.

Пекинг намерава да до 2020. године пошаље свемирски брод око Марса, а затим и да на ту „Црвену планету“ пошаље теледириговано возило.

Азијски гигант такође жели да до 2022. године постави насељену станицу у свемиру, и то када садашња Међународна свемирска станица (ИСС) престане да ради. Кина такође сања да пошаље човека на Месец.

 

Фото: Јутјуб Sky News

Извор: Курир.рс/Аваз.ба