Издвајамо Регион

ПЛЕНКОВИЋ: Хрватска делегација је повукла добар потез прекидом посете Србији, након што је ратни злочинац…

Премијер Андреј Пленковић изјавио је да је забрана уласка Александру Вулину у Хрватску јасна порука „става и одлучности“ званичног Загреба да неће толерисати понашања као што је понашање српског министра одбране.

Он је поновио да сматра „добрим потезом“ то што је парламентарна делегација напустила Србију након инцидента у Скупштини Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одлуку да хрватска парламентарна делегација, коју је предводио председник Сабора Гордан Јандроковић, прекине недавну прву посету Србији, донео је Пленковић, који каже:

„Председник Сабора Горан Јандроковић је направио добар потез кад је прекинуо посету Србији.“

Пленковић је након комеморације јасеновачким жртвама, којој трећу годину за редом нису присуствовали представници Срба и Јевреја, казао да је у Хрватској недавно боравио председник Србије Александар Вучић и да су том приликом „предузете квалитетне и максималне мере безбедности“.

„Хрватска је Србији пружила руку како би се побољшали односи између две земље. Оно што је осуђени ратни злочинац Шешељ направио, вређао хрватску делегацију, оскрнавио хрватску заставу — одлазак је био једини исправан потез“, рекао је Пленковић.

Тврди да Хрватска жели да смањи тензије и отвори простор за дијалог.

„Господин Вулин није особа која је својим изјавама у последње време придоносила томе. Стога је ова порука коју смо јуче послали, порука става и одлучности да то нећемо толерисати“, навео је хрватски премијер.

Хрватска, каже, гледа у будућност и жели да са Србијом гради нови дијалог.

Пленковић, међутим, није пропустио прилику да понови да је „Србија била агресор на Хрватску од 1991. до 1995. године“.

Он каже да тај нови дијалог неће бити могуће наставити ако се континуирано настоји да се дају изјаве које томе не доприносе и које су „увредљиве за Хрватску и штете нам“.

Србија, каже, може да ради оно што сматра да је добро, а да његова Влада чува достојанство Хрватске.

Пленковић је одбио да коментарише треба ли Колинда Грабар Китаровић да отпутује у узвратну посету Србији.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ