Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Да кукамо не вреди, да се жалимо НЕМАМО КОМЕ!

Председник Србије Александар Вучић, након разговора са белгијским премијером Шарлом Мишелом о европским интеграцијама Србије, билатералним односима и регионалној сарадњи, обратио се медијима

Ако је платрофма коју је предложила косовска влада оно што Приштина нуди као решење за нормализацију, онда не знам о чему уопште желе да разговарају, рекао је данас председник Александар Вучић упитан како коментарише најновију идеју Приштине

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данашња Политика је дала тачан одговор на то – приметио је, указујући на писање београдског дневника да приштинска платформа дијалог чини бесмисленим.

– Та платформа представља практично њихову поруку: “Ми имамо све, све је у нашим рукама, ако Србија хоће да призна независност то је у реду, ако неће онда је крива за све“ – приметио је председник.

Рекао је да се нада да ће људи из ЕУ разумети у томе нашу позицију, те додао да је о томе говорио и с Могеринијевом приликом њене недавне посете Београду, те да је показао папире, који су, приметио је, увек на нашој страни, али и додао да на жалост сила није на нашој страни.

– Људи у Србији то треба да разумеју, јер ми смо слабији, не од Албанаца, већ од Америке и свих који подржавају независност Косова. Не преговарамо ми с Тачијем, већ с њиховим заштитницима, а то сто пише на папиру, шта је то њих брига – приметио је.

Навео је да је и Шарлу Мишелу, белгијском премијеру с којим се данас састао, показао да Бриселски споразум, из чега је јасно да Приштина није испунила оно што је договорено у Бриселу, да нису ни пипнули све док Срби нису сами најавили формирање Заједнице српских општина, а онда су ту могућнмот отказали, најављујући да ће почети с формирањем ЗСО.

– Тобоже су кренули да то спроводе, а ја вас питам шта су то урадили за последњих двадесетак дана. Рекао сам то и Могеринијевој, рекао сам да Албанци неће ништа урадити, ни испунити, јер да су хтели то би урадили у претходних пет година – навео је Вучић.

Објаснио је да је реч о међународном уговору који је увек изнад националних законодавстава, али, констатовао је, они кажу – шта нас брига, ми имамо најмоћније савезнике.

У том је смислу поручио да, ако ЕУ буде имала такав приступ да тежи да се испуни оно што је договорено, можда се то и догоди, али, ако не буде имала тај приступ – наде су нам веома мале.

Напоменуо је, међутим, да постоји и други проблем, а то је да између себе разговарамо и будемо реални у томе шта тражимо и шта је најбоље за Србију.

– А то је да имамо поверење да ће урадити нешто они који за пет година нису испунили ни једну једину уговорну обавезу, а нико се због тога није узбудио. Али, да кукамо не вреди, да се жалимо немамо коме, остаје да радимо на поправљању ствари у Србији и да радимо на томе како да нађемо најбоље компромисно решење и за нас и за наш народ на КИМ – рекао је српски председник на прес конференцији с белгијским премијером Шарлом Мишелом.

Људи, додао је, не треба међутуим да рачунају на нешто чиме ће да буду нарочито задовољни, али истовремено не смемо да допустимо да дође до ресења која су понижавајућа за Србију.

Шарл Мишел се захвалио на добродошлици и плодним разговорима.

– У мојим очима су ти разговори веома важни. Било је садржајно јер смо могли да видимо на који начин можемо да унапредимо сарадњу. То је била идеална прилика да разговарамо о полицијској сарадњи. Сматрам да је Европа једна велика раскрсница и да је јаковажно да се очврсне сарадња и просперитет – казао је Мишел.

 

 

Извор: Информер

Ознаке