Издвајамо Србија

ПУТИН ШАЉЕ СРБИЈИ ОРУЖЈЕ, КОЈЕ ГАРАНТУЈЕ МИР: Војска добија још МИГОВА 29 и хеликоптера МИ-35, као и…

Министар одбране Александар Вулин потврдио да ће Војска Србије добити још ‘мигова 29’ и хеликоптера ‘Ми-35’, као и другог најмодернијег наоружања

Војска Србије ће од Министарства одбране Руске Федерације по личном налогу председника Путина у наредном периоду, а најкасније крајем ове године, добити још четири ловца ‘миг-29’, као и значајан број модернизованих тенкова Т-72 и јуришних хеликоптера ‘Ми-35’.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, увелико се уговара и испорука најмодернијег наоружања и борбених система који би од Србије дефинитивно направили најјачу војну силу у региону, преносе одлично обавештени дипломатски извори Информера.

Како сазнајемо, уз четири моћна хеликоптера „Ми-35“, чија је испорука дефинитивно уговорена уочи васкршњих празника, требало би ускоро да буде утаначена и набавка још најмање четири авиона ‘миг-29’, бар још три хеликоптера ‘Ми-35’, док ускоро у Србију стиже и по 30 модернизованих тенкова Т-72 и борбено-оклопних возила БРДМ-2. Осим тога, преговора се и о набавци нових ракетних, противваздушних и артиљеријских система.

Паре нису проблем

Како смо раније писали, Србија од Русије добија и два ремонтованатранспортна авиона АН-26, као и најновију навигационо-комуникациону опрему и симулаторе за обуку пилота и војних специјалаца. Наши саговорници тврде да ће велики део овог наоружања и опреме нашој држави бити уступљени у склопу уговора о војнотехничкој помоћи између Москве и Београда, док ће остатак бити плаћан по најповољнијим условима и ценама, које су далеко ниже од тржишних.

– Војна помоћ Србији наложена је из самог врха руске државе. Лично је председник Путин издао налог министру одбране Сергеју Шојгуу да се Београду максимално помогне. Став Москве да је војно моћна Србија гарант стабилности и мира на Балкану врло је јасан. И заиста, само војно надмоћна Србија је гарант дугорочног мира – преноси наш саговорник.

Министар одбране Александар Вулин потврђује да је опсежна модернизација војске у току и да је то неопходно како би Србија опстала као војно неутрална земља која сама доноси одлуке.

– У складу са договором председника Вучића и Путина,наставићемо са опремањем војске. Биће ту још оклопних возила, тенкова… Врло брзо ћемо у јавност изаћи са информацијама о увозу још ‘мигова’, у питању су четири авиона из Белорусије. Хеликоптера ‘Ми-35’ које набављамо нема на овим просторима и мислимо да нам је то сад потребно. Кад завршимо модернизацију раније испоручених шест ‘мигова 29’, биће то најсавременије летелице у региону. Русија је наш значајан партнер и све што је договорено спроводи се на време. Војска Србије се полако обнавља, а јачање војске значи стабилнији Балкан и мир и за Србију и за све… – подвлачи Вулин.

Једини у региону

Генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић оцењује да ће Србија с новим оружјем имати јаке одбрамбене капацитете и да нико више неће моћи да је понижава.

– За свенас војнике, али и грађане, јако је добра вест то што држава модернизује војску, посебно када је у питању ваздухопловство. То је деценијама било заборављено и запуштено. ‘Мигови’ који су већ стигли озбиљна су одбрамбена компонента. Ми сад скоро имамо пуну ескадрилу, што нема нико у региону. Чекамо нове хеликоптере и модерно наоружање којим ћемо штитити безбедност. Кроз историју смо увек имали јак људски фактор, добре војнике, али смо били слабо наоружани. То више никада не смемо дозволити – закључује Ковачевић.

ПРПА! Хрвати купују хеликоптере ‘блек хок’

После одлуке о набавци 12 борбених авиона Ф-16 и 16 извиђачко-борбених хеликоптера ‘кајова’, хрватско Министарство одбране почиње финализацију опремања ратног ваздухопловства новим америчким хеликоптерима „блек хок“.

Нема преговора о ЗСО

Према речима министра Александра Вулина, позиција Србије у вези са Косовом јесте незгодна, али му наду уливају напори председника Вучића и његов лични ауторитет код најмоћнијих светских државника.

– Вучић се грчевито, жилаво бори у корист српског народа. Већ смо преговарали о ЗСО и ту нема поновног преговарања. Имам велико поверење у Вучића и знам да ће урадити све што је могуће да сачува све што може на Косову – наглашава Вулин.

Како пише „Јутарњи лист“, министар одбране Дамир Крстичевић на састанку са војним пилотима у бази ‘Плесо’ открио је да је у току израда тактичко-техничке студије за опремање овим вишенаменским хеликоптерима.

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ АНАЛИТИЧАР

Русија је једина земља спремна да нам испоручи то што нам је потребно у војном смислу, а по тако повољним условима. Сарадња са Русима је гарант суверенитета Србије и она ће наставити да се шири.

 

Извор: М. Јовановић – М. Добромировић/Информер