Издвајамо Регион

ПУТИНОВ „ПЕНИЦИЛИН“ ЗА НАТО: На место руског СПЕЦИЈАЛЦА за БАЛКАН, шаље свог пријатеља из КГБ дана

Фото: Јутјуб

Ново задужење Путиновог пријатеља из КГБ дана, Николаја Петрушева, на месту специјалца за Балкан – руска је реакција на ширење НАТО и ЕУ и најава нове офанзиве, сматрају аналитичари. Постављање Петрушева дефинитивно говори у прилог тези да се ситуација заоштрава.

Николај Патрушев (Фото: Јутјуб)

Русија нема времена за губљење. Петрушев је показатељ да Кремљ жели чвршћи приступ балканским земљама – нарочито Србији, која је можда и последње њихово (какво-такво) уточиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Соко из Кремља“, обавештајац од каријере и блиски сарадник руског председника, шеф руског безбедоносног савета, познат по ватреном национализму, завереничком погледу на свет и великом искуству у шпијунирању, као и по креирању анексије Крима, најјачи је адут који је Путин могао поставити на балкански сто.

-Како НАТО прикључује све више балканских земаља, тако и руска политика постаје чвршћа. У томе се Русија понаша као свака велика сила. Видећемо колико ће моћи да ураде сада када је и Македонија на убрзаном путу ка НАТО, а у БиХ су ставри на стендбају. Руско деловање је увек исто: важно им је само да што мање државе уђе у НАТО,а што се се Србије тиче битно им је да истрајемо на принципу војне неутралности – сматра Драган Ђукановић, потпредседник Института за за међународну политику.

Аналитичар Душан Јањић сматра да је ово идеалан тренутак да Русија појача своје присуство у Србији.

-Сада имају јачи утицај него икада, и у парламенту, али и у влади. Јер, позиција Ивице Дачића је јача, а ту је и канцеларија бившег председника Николића која легализује, интернационализује те посебне релације са Русијом.Руси су такође ових дана јасно поручили да ако Србија уђе у ЕУ – више није стратешки партнер.

Дакле, Руси намеравају да се боре и против уласка Србије у Европску унију.

-Руси могу да заиграју на оно што имају, а то је пре свега велики новац који су дали политичарима и невладиним организацијама. Наравно, они рачунају и на јавно мњење које у већини на страни Русије. Ове године ће Србија морати да се одлучи: ЕУ или Русија, нема више простора за маневар – каже Јањић.

Постављање Петрушева дефинитивно говори у прилог тези да се ситуација заоштрава.

Иначе, зимус је, у сусрет оптужбама за учешће руских шпијуна у наводни покушај државног удара у Црној Гори, Петрушев пожурио у Србију да смири страсти и у томе, по свему судећи, успео, макар што се тиче анагажовања Србије у том предмету.

 

Извор: Блиц