Издвајамо Србија

РУСКИ МЕДИЈИ: Српски тенкови се групишу ка Косову, јер се Албанци спремају за рат и блокаду…

Фото: Јутјуб

Дошло је до брзог развоја напетости на Балкану, које ће многе изненадити и задесити неспремне. Српски извори говоре да 160.000 албанских оружаних бораца може бити мобилисано у време рата.

Српски тенкови и оклопна возила почињу да се спремају за борбене активности са фокусом на 20. април.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада се десет српских општина на Косову и Метохији спаја у државни ентитет. Ако албанске власти то блокирају, имаћемо директан рат, пише Пол Антонопулос за Пентапостагма.гр а преносе руски медији.

Све досадашње информације показују да се Албанци ових дана припремају за нешто велико. То је осећај који се шири у многим обавештајним службама на Балкану.

Процене показују да у области где живи већинско албанско становништво, постоји могућност да се војна сила од око 160.000 наоружаних бораца распореди у четири дивизије:

Косово, БЈРМ, северна Грчка и Црна Гора.

Они верују да, како би победили Србију, морају мобилисати све, јер Косово има само 4.000 војника и 2.500 резервиста. Сви имају лако оружје и израелски Узи, АГ36, “Хеклер и Хок,“ М203.

Да ли почиње нови сукоб у региону?

Ово питање виси на свачијим уснама, нарочито када су Албанске специјалне снаге (РОСУ) у потпуној тајности (њихова акција такозваних специјалних снага на Косову је прикривена), уз претњу оружјем, терорисале Србе на северу Косова пре два дана.

Ова ситуација уопште није случајна. Такође можемо извући закључке из недавне објаве америчке амбасаде својим грађанима дан након инцидента.

Амбасада их обавештава да би, ако се у наредних неколико дана нађу на Косову, требало да се причувају терористичких дела, јер се “екстремисти фокусирају на туристичка места, шопинг центре, барове, верске објекте и друге лаке мете.“

Американци нису прецизирали одакле су добили тако прецизне процене о “могућим“ нападима, и остаје непознато да ли су ове информације подељене са другим службама земљама у региону.

Додајмо томе све реакције такозваног косовског премијера Рамуша Харадинаја (бившег ОВК оптуженика за ратне злочине) према Србији, да “стрпљење Приштине није неограничено,“ у поређењу са српским званичницима.

Српски генерал Момир Стојановић, бивши директор Агенције за безбедност, каже да су две ствари (када је у питању Косово) несумњиве…

Да Харадинајеве речи не треба схватати озбиљно… и
Да на Косову нема ничега уколико нема зеленог светла из Америке.
Он додаје да се морају узети у обзир односи између два главна лидера Косова, Тачија и Харадинаја.

“Харадинај је био ратни лидер и сматрајући да је он премијер Косова, бојим се да су га водили инстинкти који су опасни. Са своје локације, може угрозити безбедносну ситуацију. Његове претње нису неуобичајене. Шта год каже, то ради, на рачун дестабилизације читавог Балкана,“ каже Стојановић.

Треба имати на уму да Харадинај за своје “играчке“ има подршку Немачке, али је питање да ли у овом случају слуша икакве савете из Берлина, истиче он.

Са друге стране, за председника Косова, Хашима Тачија, за кога српски генерал Стојановић истиче да је он исти екстремиста или “усијана глава“ као и Харадинај, каже да је човек Америке.

“То даје велику подршку бившим члановима ОВК, што их чини много опаснијим за мир и стабилност. С друге стране, Америка зна да “Српска листа“ (Срби који позивају на заједницу 10 општина у ентитету) неће проћи без интервенције такозване Косовске Републике.“

“Ако Српска листа уради све оно за шта се заиста припрема за 20. април, мој утисак је да ћемо поново имати нову, ширу кризу овог пута,“ каже српски генерал.

Према његовим речима, амерички став не бисмо требали гледати само са становишта догађаја на Косову, већ и из чињенице да су амерички и албански интереси истоветни на Балкану.

Он каже да су САД заинтересоване за регион БЈРМ, и у том контексту су Албанци њихов “тројански коњ“ на Балкану, јер Американци користе њихову жељу за уједињењим свих албанских земаља.

“Ако буде било каквих инцидената, ћелије ОВК на Косову, које су закопале много оружја од 1990-их година, биће активиране.“

“Складишта оружја су на тајним локацијама, са тачним списковима појединих чланова јединице, тако да им је лако да било кад поврате активност.“

“Неке процене показују да се око 160.000 наоружаних људи може наћи у борбеним средствима, организовани у четири дивизије: Косово, БЈРМ, северна Грчка и Црна Гора.“

“Ако Запад процени да му је потребна криза у овом регину, може их лако активирати,“ рекао је Стојановић.

Према оперативном плану, касарне на северу Косова, Албанци у Новом Пазару и Рашкој, покриваће припадници АНА-е стационирани у области Качаник где ће, заједно са америчком војском из базе Бондстил, контролисати Косово, БЈРМ, централну Србију, и део Призрена.

Све заједно, имаћемо Трећи балкански рат у ком ћемо морати узети у обзир и Турске који ово очекују.

Већина присутних Албанаца је послала видео снимак који показује борбене тенкове Српске војске, који се пребацују на југ Србије.

Србија не потврђује присуство војних јединица у долини Прешева, или у другим деловима јужне Србије или границе са Косовом, али се гомилају информације које пристижу.

Нико не говори и нема званичних информација о томе да ли је то редновно кретање војних возила, или реакција Србије на напету ситуацију са Републиком Косово након хапшења Марка Ђурића недавно у Митровици.

 

Извор: Wебтрибуне.рс