Издвајамо Србија

Шта ће се десити и како ће утицати на Србију, ако пропадне Бриселски споразум?

За закључивање и реализацију споразума потребне су две стране. Ако једна не испуњава свој део договора онда он остаје мртво слово на папиру. Тако сада,…

За закључивање и реализацију споразума потребне су две стране. Ако једна не испуњава свој део договора онда он остаје мртво слово на папиру. Тако сада, пет година од његовог закључивања, стоје ствари са Бриселским споразумом.

Србија је уморна од натезања и нових притисака. Како смо се примакли финалу Бриселских преговора, на покушаје да се промени њихов смисао, Београд одговара заузимањем непопустљивог става. Чују се и захтеви које је артикулисао министар спољних послова Ивица Дачић, да повучемо потпис са Бриселског споразума. И самим тиме да повучемо и све уступке које смо дали док је друга страна избегла да уради свој део договора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србији не би било тешко да све врати на старо. Ми смо пристали да уместо институција Србије на Косову, односно пре свега на северу Косова где су оне функционисале, буду успостављене привремене косовске институције (као што прописује Резолуција 1244) али и да оне буду под пуном контролом тамошњих Срба.

Тако је и са полицијом а камоли када се ради о образовању и здравству. Србија не контролише север Косова али га контролишу Срби који тамо живе. И ако Београд то одлучи није потребно дуже од једне ноћи да се све врати на стање пре пет година. Друга стране медаље је питање какве би то изазвало последице?

Уверена сам никакве озбиљне. Можда би на неко време био отежан процес ЕУ интеграција али чак и он не би био прекинут. Што се тише некаквих прича о војној интервенцији против нас, о томе нема ни говора. Свет се битно променио. Данас је Русија геополитички конкурент Западу и он не може да ради оно што је чинио раније.

Да ли то важи и за економске санкције? Не, али Запад је прагматичан па не чини себи лако штету. До 2012. западне банке, финансијске институције и тек донекле производне компаније ушле су у Србију. Од онда много више последњих фирми се код нас инсталирало. Србија је у многим сегментима постала производна база италијанских, немачких и других компанија.

Тај капитал се много теже повлачи од финансијског, а да би он добио зелено светло да код нас дође, била је важна и наша кооперативност показана са Бриселским споразумом. А сада када је капитал ту, мало је вероватно да би брзо могао да оде. Опет, био би жртва било каквих мера против Београда.

Србија никога није варала са Бриселским споразумом. У преговоре и реализацију договореног ушли смо искрено. Међутим суочили смо се са опструкцијом друге стране и њених протектора. Њу нећемо аминовати и спремни смо ако буде потребно да повучемо радикалне потезе. Њима у прилог иде то што смо добро искористили време. На разне начине од геополитичких до економских врста. Много више западног капитала је тако сада у Србији и он је мање мобилан него раније што нам подиже отпорност на притиске.

Љубинка Весковић

 

Извор: rtv.rs