Издвајамо Свет

ЗАХАРОВА ОПТУЖИЛА В.БРИТАНИЈУ: Британци стоје иза стравичних ликвидација Ивана Грозног, Павла Првог, Распућина, Лумумбе…

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

ЗАХАРОВА ОПТУЖИЛА ЛОНДОН ДА СИЛОМ ДРЖИ РУСКЕ ГРАЂАНЕ СЕРГЕЈА И ЈУЛИЈУ СКРИПАЉ

МОСКВА сматра могућим да Велика Британија насилно држи далеко од јавности у Солзберију отроване Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију – изјавила је Марија Захарова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпаролка Министарства иностраних послова РФ додатно је нагласила:

„Русији британске власти већ два месеца не дозвољавају контакт са двоје њених грађана. То је чињеница. Могуће је да се Сергеј и Јулија, који су грађани Русије, силом држе на непознатом мести и у непознатом стању. То је такође чињеница“.

Не видимо никакав разлога – прецизирала је Захарова – да Лондон – под одређеним условима – не дозволи представницима Русије приступ њеним грађанима.

Британски шпијун Сергеј Скрипаљ, који је некада био сарадник руске војне обавештајне службе, у минули петак је пуштен из болнице у Солзберију у којој се наводно нашао после тровања нервним парализујућим отровом 4. марта.

Влада Терезе Меј је за тај „покушај политичког убиства“ без икаквих доказа оптужила Русију. Међутим, британске тајне службе иза себе имају дугачки списак „политичких убистава“.

Захарова је навела да су Британци били најдиректније умешани у убиства руског императора Павла Првог и Распућина.

Осим овога, у посмртним остацима Ивана Грозног нађена је велика концентрација мишомора, а поред њега је био Енглез лекар.

Британци, делом и Американци, стоје и иза убиства Патриса Лумумбе, првог премијера Конга.

Британци су били у главној улози мада је његова ликвидација првобитно приписивана Белгији, а Двајт Ајзенхауер лично одобрио CIA уклањање Лумумбе.

Енигма је била разрешена 2010-те када се разоткрило да је у том злочину кључну улогу одиграла Дафна Парк, бароница британске шпијунаже, која је лично руководила операцијом – од киднаповања Лумумбе па надаље. А да је CIA обезбедила само „техничку подршку“ док су у Лумумбу пуцали припадници племена Јеко и Тетеко…

MI6 је 1976-те у Нигерији убила њеног вођу генерала Муртала Мохамеда. Годину дана касније је у Уганди убила архиепископа Џананија Лувума који се супротстављао Иди Амину и британском амбасадору.

Посебна је прича Јемен којем су Британци 1977-ме убили председника пуковника Ибрахима Мухамеда ал-Хамдија.

Он је био на челу Северног Јемена, а 1978-ме су агенти Лондона уклонили и шефа Јужног Јемена Салема Рубаја Алија.

А ово је тек мали део списка британских злочиначких „подвига“.

Битански писци повезани са националном шпијунажом

САМО у 20. веку су са британском шпијунажом били повезани писци Сомерсет Мом, Грејам Грин, Ентони Берџес, Јан Флеминг, Џон Ле Карре, Фредерик Форсајт и Артур Кестлер.

А пре њих су и у шпијунским водама били – Кристофер Марлоу, Џонатан Свифт и Данијел Дефо.

 

 

Извор: Факти.рс