Издвајамо Србија

ДАЧИЋ НАПАО ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА: Ти си штеточина, нанео си велику штету Србији отказивањем ПАПИНЕ ПОСЕТЕ!

Фото: Јутјуб

Николић тврди да није имао сагласност СПЦ да угости поглавара из Рима, а бивши саборац га пита зашто није избегао бламирање државе и питао цркву пре упућивања позива

Шеф дипломатије Ивица Дачић одбрусио је бившем председнику Томиславу Николићу и поручио му да је боље да и не покушава да се вади за невиђену бруку коју је направио отказивањем посете папе Србији. На оптужбе експредседника да је показивањем преписке између Андрићевог венца и Ватикана нанео штету Србији, Дачић за Курир каже да је те 2016. штеточина био управо он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нисам ја нанео штету држави што сам објавио истину о папиној посети, већ Николић, који је прво позвао папу у посету па онда то отказао. То је незабележено. Ако већ мора да пита цркву, што је није питао пре него што је упутио позив. Овако смо испали неозбиљни, а папа није само верски лидер већ и шеф државе која није признала Косово и која нам је веома важна у борби за Косово – наглашава Дачић, који је и у време договарања ове посете био министар спољних послова.

Због тога и објашњава да он није имао право да позове папу у званичну посету Србији и да је то учинио Николић као тадашњи шеф државе.

– Папа је ишао свуда око нас, и те земље нису ништа мање православне од нас. Ишао је у неке од њих на позив шефа државе, а не патријарха. Ја немам право да позовем папу, али ако га наша држава већ зове, и он одговара да прихвата позив, неодговорно је да се тек онда обаве консултације са СПЦ и откаже посета. Уосталом, ако црква води државу, шта ће нам онда такав председник – поручује Дачић и упозорава да Ватикан може и да промени мишљење о КиМ:

– Ми ћемо допустити да папа оде на Косово, а не може да дође у Србију. Немој после да се жалимо ако Ватикан призна Косово.
Николић јуче није одговарао на наша поруке, али је претходно, у намери да објасни како је дошло до позива а онда и отказивања посете, открио још један дипломатски скандал – да је он заправо папи Фрањи поставио услов да дође у Србију!

Фото: Јутјуб

– Ватиканска администрација је у једном моменту пренебрегла мој изричит и јасно изнет став да до посете папе не може да дође пре него што за њу буде добијена сагласност и СПЦ. Обавестили су ме да њихови представници долазе у Србију у јануару 2016, како би припремили посету папе, коју он планира за мај исте године. Реаговао сам одмах и подсетио их да до посете, па самим тим и њене припреме, не може да дође без сагласности СПЦ – изјавио је Николић.

Фото: Јутјуб

Зорана Михајловић

Никоме, па ни папи не треба забрањивати посете

Потпредседница Владе Зорана Михајловић оценила је да нема потребе забрањивати било коме да долази у Србију, па ни папи Фрањи.

– Зашто је проблем да папа дође? Једно су односи СПЦ и Ватикана и то треба оставити њима да решавају – сматра она, уз напомену да је Србија секуларна држава и да Ватикан није признао независност Косова па стога „немамо право да забрањујемо папи да дође у Србију и не треба да се делимо по том питању“.

Папа Фрања и Томислав Николић (фото:ЈуТјуб)

ЧИЊЕНИЦЕ

* Николић је у септембру 2015. посетио Ватикан и позвао папу у Србију
* Ватикан у јануару 2016. прихвата позив и најављује посету папе за 21. и 22. мај 2016.
* Николић после консултација са СПЦ отказује посету
* Николић у августу 2016. пише патријарху и моли га да црква заузме став поводом папине посете

 

Извор: И. К./Курир