Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ОДБРУСИО ПРИШТИНИ: Ви сте чедо Клинтонове администрације, а сада…

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да уколико Приштина жели компромис са Београдом, не може да поставља максималистичке циљеве као што је независност Косова.

„Ако желе да се иде на компромис, сви треба да стварамо атмосферу за компромис, а не да постављају максималистичке циљеве и захтеве“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући дијалог у Бриселу и изјаве Хашима Тачија, он је рекао да је то била представа за косовску јавност, имајући у виду да је цело руководство из Приштине дошло у Брисел.

„Постоји прича да Тачи хоће дијалог и да се залаже за компромисно решење, али га остали не подржавају. Сада је Федерика Могерини позвала све њих на састанак да види да ли хоће да учествују у процесу или неће“, појаснио је Дачић и додао да је добро да се дијалог одвија.

Коментаришући вест да Америка наоружава косовске снаге безбедности, Дачић је рекао да га то не чуди јер је реч о старим савезницима и подсећа да Резолуцијом 1244 није предвиђено да Косово има војску и да је једина војна сила КФОР.

Шеф српске дипломатије каже да се таква врста помоћи Албанцима на Косову не може тумачити у Србији као пријатељска, и да ће то бити тема на састанцима које наредне недеље има са званичницима америчке администрације.

Властима у Приштини ипак поручује да је „Косово чедо бивше америчке администрације — Клинтонове администрације“, а да Сједињене Америчке Државе сада излазе из уобичајеног клишеа и немају поверење у ЕУ, НАТО, УН.

За председника САД каже да је „вансистемски човек“ и да је током избора имао критичаре и међу демократама, али и међу републиканцима, али да га је народ подржао.

„За нас је кључна ствар да дођемо до америчке администрације и разговарамо са њеним члановима као што се разговарало са председником Француске Емануелом Макроном, како би се дошло до компромиса за косовско питање“, рекао је Дачић.

 

Извор: Тањуг