loading...
Издвајамо Регион

ЈЕЗИВА СИТУАЦИЈА У БОСНИ! Орић путује и скупља војску за НОВО КЛАЊЕ СРБА, масе људи одушевљене: Рата ће бити! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Оптужени за ратни злочин Насер Орић држи јавна предавања по Федерацији БиХ у којима пријети новим ратним сукобима.

Ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребреници, против кога је пред Судом БиХ обновљен процес због оптужби да је одговоран за стравичне ратне злочине над заробљеним српским цивилима и војницима, наведене претње изрекао је протеклог викенда у просторијама Исламског педагошког факултета у Зеници.

Учествујући као специјални гост на промоцији књиге “Живот прије и послије Сребренице”, ауторке Еснефе Смајловић Мухић, Орић је скоро пуних пола сата држао класични политички говор.

Понајвише је говорио о издаји Сребренице од стране бошњачких поличара, затим о “геноциду” који је над Бошњацима у Подрињу наводно почео чак и пре избијања ратних сукоба, о “четницима” и “четникушама” који, како је рекао, релативизују злочине, па све до отворених претњи новим ратом, који ће, према његовим тврдњама, почети пре него што многи верују.

– Мени када су причали мислио сам да рата више никад неће бити, али следећи рат ће се десити мало брже него што смо га ми дочекали. То вам ја кажем. Што каже Матија Бећковић, њихов, српски академик, ћераћемо се још. Свега ће бити осим тога да се нећемо ћерати – поручио је Орић са говорнице Зеничанима окупљеним у просторијама Исламског педагошког факулета.

Његово излагање поздрављено је громогласним аплаузом.

Представници удружења српских жртава из протеклог рата огорчени су тиме што је оптуженом за најтеже ратне злочине уопште дата прилика да несметано путује земљом и држи политичке и ратнохушкачке говоре.

– Када је Тужилаштво БиХ прије неколико година подигло оптужницу против Насера Орића, а Суд БиХ му омогућио да се брани са слободе, свима је било јасно да ће он то искористити за притиске и застрашивање сведока – каже председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Он додаје да се одмах након одлуке Суда БиХ о незатварању Орића знало да ће судски процес личити на фарсу, што је, како каже, и потврђено ранијом ослобађајућом пресудом бошњачком ратном команданту.

– Иако је та скандалозна пресуда поништена и цели поступак враћен на почетак, ништа се суштински није променило. Иако је оптужен за стравичне злочине због којих би у свакој нормалној држави био стрпан иза решетака до окончања новог суђења, Орић и даље слободно шета по ФБиХ, а сада, како видимо, држи и ратнохушкачке говоре – каже Митровић.

Подсећамо, Апелационо веће Суда БиХ пре нешто више од месец дана донело је одлуку којом се укида ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и његовом саборцу из тзв. Армије БиХ Сабахудину Мухићу, који су оптужени за свирепа убиства заробљених Срба у сребреничким селима Залазје, Куњерац и Лолићи. Уважавајући жалбу тужиоца Мирослава Јањића, Апелационо веће наложило је поништавање ослобађајуће пресуде и понављање поступка. Оптужница против Орића и Мухића подигнута је у августу 2015. године.

Хушкач Дудаковић

Пре Насера Орића, хушкачке поруке и претње новим сукобима јавно је износио још један бошњачки ратни командант, Атиф Дудаковић, који је такође оптужен за ратне злочине почињене над Србима.

Дудаковић је, подсећамо, почетком прошле године у Луксембургу бошњачкој дијаспори поручио да почну набаваљати војничке униформе и опрему, а средином исте године је са трибине у Коњицу поручио да рат још није завршен.

Одлуком Суда БиХ Дудаковићу је такође дозвољено да се брани са слободе.

 

Извор: Srpskainfo/Alo/N.S.

loading...