Издвајамо Свет

НЕМАЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЗАПАЊИО ЗАПАД: САД су у Сирији илегално а Русија је тамо по међународном праву

Чланови парламента у Немачкој су закључили да је присуство војске САД-а у Сирији илегално.

Александар Неу, члан парламента за левичарску партију у Немачкој, затражио је мишљење о законитости војног присуства и операција САД-а, Русије и Израела у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Моонофалабама.орг извештава: Резултат (пдф, на немачком) је прилично јасан: хттпс://www.бундестаг.де/блоб/563850/05ф6дец762а939978ц22а132ее680б9а/wд-2-029-18-пдф-дата.пдф

– Призната влада Сирије је затражила од Русије да помогне. Њено присуство у Сирији је без сумње легално по међународном праву.

– Активности САД-а у Сирији се могу посматрати у две фазе:

Промена режима

Обезбеђивање оружја побуњеницима у Сирији од стране САД-а (и других) је било и јесте нелегално. То је кршење Забране употребе силе у међународном праву, конкретно по Повељи УН-а Члан 2(4):

“Сви чланови ће се у својим међународним односима уздржавати од претње или употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности било које државе, или на било који други начин који није у складу са циљевима Уједињених нација.“

Борба против ИСИС-а

САД тврде да је њихово присуство у Сирији (колективна) самоодбрана према Члану 51 Повеље УН-а, јер Исламска држава у Сирији прети нападима на САД. То би, само по себи, било недовољно јер је Сирија суверена држава. Због тога, САД додатно тврде да је сиријска држава “невољна или неспособна“ да бори против Исламске државе.

Научне службе кажу да је тврдње о “невољности или неспособности“ већ била сумњива када је америчка операција започела. И то из два разлога:

То није закон или међународно прихваћена легална доктрина. (120 чланова Покрета несврстаних (НАМ) и других су се снажно противили томе).
Сама сиријска влада се борила против ИСИС-а, али није могла делује на великим деловима своје територије над којима је Исламска држава преузела контролу. Неки тврде да је то оправдан аргумент “неспособности.“ Али ИСИС је у великој мери поражен и више нема никакву значајну територијалну контролу.
Стога се овај већ сумњиви легални случај за присуство САД-а (и других “коалиционих“ војника у Сирији) више не може користити. Америчко присуство у Сирији је илегално.

– За израелски напад на Хезболах и иранске јединице и инсталације у Сирији, као и против саме Сирије, Израел тврди да је “преурањена самоодбрана“ према Члану 51 Повеље УН-а. Али “преурањена самоодбрана“ се може десити само када су напади против Израела били неизбежни. То није био случај. Израелски напади су, према томе, “превентивна самоодбрана,“ што није прихваћена доктрина међународног права.

Од службе није затражено мишљење о уласку Турске у Сирију, али истиче да се тврдње о “самоодбрани,“ што Турска чини у својој борби против курдских ентитета у Сирији, често злоупотребљавају у геостратешке сврхе.

То је за сада мишљење Научних служби.

Дати легални аргументи нису нови. И други су дуго образлагали поступке уз исте речи и дошли до истог резултата.

Међутим, Немачка је партнер америчке коалиције која се бори против ИСИС-а. Њена војска је извршила извиђачке мисије из Турске и Јордана у циљу подршке америчкој операцији под истим легалним аргументом који су дале САД. Немачки парламент сада вероватно неће обновити мандат за операцију против ИСИС-а. Друге земље ће вероватно то пратити и окончати своје учешће у америчкој коалицији.

Иако то неће променити ситуацију на терену у Сирији, то мења међународну политичку атмосферу. То такође “рехабилитује“ сиријску владу у европским очима, јер се више не може приказивати као “непријатељ.“

http://www.moonofalabama.org/2018/07/german-parliament-report-us-presence-in-syria-is-illegal.htmlhttps://www.bundestag.de/blob/563850/05f6dec762a939978c22a132ee680b9a/wd-2-029-18-pdf-data.pdf

 

Извор: Webtribune.rs