Издвајамо Регион

САВО ШТРБАЦ ПОТВРДИО: Од Луке Модрића су крили да су му усташе побиле фамилију

Верујем да су родитељи и родбина крили од Луке Модрића да су му усташе побиле пола фамилије, каже у разговору за Информер Саво Штрбац

Наш лист је пре два дана дошао до сазнања да је најмање троје чланова породице Лукине мајке Радојке Допуђ убијено за време Другог светског рата у логорима Јасеновац и Стара Градишка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То најбољи фудбалер „коцкастих“ очигледно није знао, па му није сметало да на прослави поводом освајања другог места на Светском првенству пева заједно са усташким певачем Марком Перковићем Томпсоном о фашистима и кољачима Срба.

Задојена деца

Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“ каже да постоје документи који говоре о томе да су преци Лукине мајке Радојке Допуђ, Српкиње из Крушева крај Обровца, страдали у усташким логорима Јасеновац и Стара Градишка.

Он, међутим, објашњава и да се, вероватно под утицајем оца Стипета и његове породице, од Луке крило како је страдала фамилија његове мајке.

– Сигуран сам да Лука то не зна или да није знао досад. Проблем код људи из мешаних српско-хрватских бракова јесте што су најчешће индоктринирани и задојени с неке стране. Претежно с оне којој припада отац, глава породице – каже Штрбац и додаје:

– Лука је с породицом избегао у Задар, а то је било место најзатрованије мржњом према Србима. Тамо су се после Другог светског рата доселили потомци најгорих усташа и фашиста, оних који су побијени код Блајбурга. То су били „људи из залеђа“, најпримитивнији и најзадојенији мржњом. Наравно да у таквој средини Лука није ни могао ни смео да сазна да су усташе побиле и пола фамилије с мајчине стране.

На списку жртава логора у Јасеновцу и Старој Градишки налази се најмање троје чланова породице Радојке Допуђ, Лукине мајке: Аница Допуђ, Божо Допуђ и Симица Допуђ.

Иако су ти подаци јавни и могу се пронаћи на интернету, у хрватским медијима нема ни слова о томе. С друге стране, постоји на хиљаде текстова о томе како су Срби током рата у Хрватској Луки Модрићу убили деду по којем је добио име.

Полемика због деде

Према речима Саве Штрпца, и сами Хрвати сумњају у ту причу.

– Интензивно сам се једно време бавио Луком Модрићем и његовом широм и ужом фамилијом. Тачни су подаци да је од усташке руке страдала родбина његове мајке. С друге стране, морам да кажем да се и у самом његовом селу у околини Задра годинама води полемика да ли је Лукин деда убијен од стране Срба. Наиме, јесу тада побијени неки Модрићи. Касније је њима и осталим жртвама подигнут споменик, али на њему није било име Лукиног деде. Тек је касније, накнадно додато, па због тога и тамошњи сељаци тврде да је реч о свесном обмањивању – каже Штрбац.

 

 

Извор: Информер