Издвајамо Спорт

ШИПТАРИ БЕСНИ, ЖАЛЕ СЕ ФИФИ: Руси забранили уношење косовске заставе на Мундијалу

Након што је Мундијал у Русији завршен, косовски медији су пренели вест да је косовска застава била забрањена током овог такмичења. Да је застава Косова међу преко двадесет забрањених, јавио је претходно „Њујорк тајмс“, наводећи да је документ са овим заставама био доступан на пунктовима за проверу безбедности на простору одржавања Светског купа.

Забрана је уследила иако је Косово примљено у ФИФА-у под чијим се окриљем Мундијал и одржавао.

„Застава која приказује златну мапу Косова, испод шест белих звезда на плавој позадини — једна је од више од двадесетак забрањених на стадиону Светског првенства од стране организатора турнира. Она се налази на документу од седам страница, заједно са заставама које представљају Тајван и Иран пре револуције, а такође и низ сепаратистичких покрета. Застава терористичке групе као што је Исламска држава наведена је такође,“ јавио је Њујорк Тајмс.

Исти лист је пренео и коментар ФИФА да они „дозвољавају заставе свих 211 чланова удружења на стадионима“, упутивши их на руски Организациони одбор од којег, међутим, нису добили одговор.

Управо је данас реакцију ФИФА затражио шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли, на свом Твитер налогу.

Навео је да је узнемирен због одлуке Русије.

„Косово је члан ФИФА и ја их позивам да реагују на злоупотребу коју је Русија учинила над чланом ФИФА. Политика би требало да остане ван спорта!“, додао је.

Косовски координатор за културу, омладину и спорт Реџеп Хоти навео је да је са жаљењем примио информацију о забрани „махања заставом Републике Косово“.

„Још је више забрињавајућа чињеница да се застава наше Републике налази на истој листи као и заставе терористичких организација“, додао је и подсетио, како је навео, Организациони одбор СП-а у Русији, да је управо застава Косова била видљива у Русији када је џудисткиња Мајљинда Кељменди постала европски првак џудоа током такмичења у овој земљи.

„Ова забрана је потпуно политичка и неприхватљива у свету спорта, било где у свету. Оштро осуђујем чин мешања политике у спорт. Спортисти Републике Косово за само деценију постојања независне и суверене државе поклонили су огроман спектакл читавом свету. Они не заслужују да се њихов легални и легитимни идентитет крши у неприхватљивим политичким облицима“, закључио је.

 

Извор: Коссев

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јул 2018.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031