Издвајамо Регион

СВЕТСКИ МЕДИЈИ И ХРВАТСКИ ИНДЕКС ДИГЛИ ГЛАС ПРОТИВ УСТАШТВА: Шта вицешампионима света треба овај Томпсон, забрањен у пола Европе?!

Томпсон (фото:ЈуТјуб)

Дочек фудбалске репрезентације Хрватске у Загребу изазвао је много буре, јер се са освајачима вицешампионске титуле на Светском првенству у Русији прво у аутобусу, а затим и на бини појавио контроверзни певач Марко Пертковић Томпсон.

– На инсистирање фудбалских репрезентативаца и насупрот службеном програму, певач Марко Перковић Томпсон јуче се нехотице претворио у кључног актера дочека ‘ватрених’ у Загребу. Томпсон се ‘случајно’ појавио на аеродрому и тамо се укрцао у аутобус с фудбалерима, од којих су неки одмах одушевљено објавили фотке на друштвеним мрежама на којима с њиме позирају. Онда је неко време био и централна фигура телевизијског преноса, током ког се могао чути и разговор између Томпсона и капитана репрезентације Луке Модрића, који је у том тренутку рекао да је први услов фудбалера био Томпсонов наступ на Тргу бана Јелачића“, пише Индеx и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када се бус с репрезентацијом коначно кроз невероватну гужву пробио довољно близу позорнице на Тргу бана Јелачића, чинило се да је у тој маси нестао и Томпсон, но играчи су га у једном тренутку позвали на позорницу, на којој је отпевао ‘а цапелла’ верзију своје песме “Лијепа ли си” која је протеклих година постала неслужбена химна хрватске фудбалске репрезентације.

Томпсонову проминентну позицију у целодневном слављу забелжили су и неки страни медији, питајући се шта један екстремно десни певач, познат по својем кокетирању с усташтвом, ради у друштву светских вицепрвака у фудбалу. Био је то вероватно једини негативан детаљ који су светски медији забележили у Загребу. Томе се не треба чудити ако се зна да остатак Европе није тако благонаклон према Томпсонову лику и делу у односу како се дотични углавном третира у Хрватској, у којој га жели промовисати у дежурног извођача за све важне националне догађаје.

Томпсонови концерти досад су били забрањени или отказани због јавног притиска, између осталих, у Холандији, Немачкој, Швајцарској и Словенији, државама у којима овог извођача описуји као промотора неонацизма и усташтва, памти се његово певање кољачке песме “Јасеновац и Градишка Стара” те чињеница да му највећи хит започиње с усташким поздравом. Примера ради, пре две године, одлуком градског већа швајцарског града Шлирена, забрањен је концерт Марка Перковића Томпсона који је требао у том градићу поред Цириха да буде одржан.

SREBRO ZLATNOG SJAJA!❤😍🏆 #markoperkovicthompson#vatreni#hrvatska

A post shared by MARKO PERKOVIĆ THOMPSON (@markoperkovicthompson_) on

„Организатор концерта, компанија Цронигхт жалила се на одлуку градског већа Шлирена представнику кантоналне владе у округу Диетикон који је, међутим, потврдио одлуку о забрани“, саопштио је поменути швајцарски градић.

 

Извор: Курир спорт / Индеx.хр