Издвајамо Србија

ВОЗАЧИ У СТРАХУ, НА ТЕХНИЧКИМ ПРЕГЛЕДИМА СЕ МАСОВНО ПАДА: Списак се шири, на реду су фелне, спојлери

Ригорознији технички преглед довољно је уплашио српске возаче, а већ се појавио нови списак са чак 35 нових ставки због којих неће моћи да региструју аутомобил. Списак се шири друштвеним мрежама, а по њему, технички се пада ако је на возилу дотад спојлер на поклопцу пртљажника, монтиран другачији браник, додата светла за маглу или челична фелна замењена алуминијумском…

Како до сада није било речи о овоме, многи се питају хоће ли проћи технички преглед будући да је велики број возила у Србији на овај или онај начин преправљен. Из Агенције за безбедност саобраћаја поручују да ово није званичан документ, али и напомињу да се већина ових ставки са списка поклапа са оним што предвиђа Закон о безбедности о саобраћају. Истичу и да је потребно да имају одговарајућу документацију како би возило испунило прописане услове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, наглашавају и да није могуће дати увек јасан одговор да ли се наведене модификације могу сврстати у преправку или поправку возила, за коју није потребно спровести испитивање возила.

И сервиси потврђују да се већина ставки сматра преправком, али напомињу да оне засад пролазе технички преглед и да чекају инструкције агенције да све прперавке контролишу и за исте траже атест.

– Долазе нам, рецимо, са уграђеним звучницима у гепеку или промењеним дневним светлом. Засад то толеришемо, док је за фолије, уградњу плина или стављане спојлера неопходна дозвола. И ми смо збуњени овим списком и очекујемо детаљнија упутства да ли ће за све преправке бити потребно испитивање.

 

Извор: srbijadanas.com/Србија јавља