Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ВИДНО РАЗОЧАРАН ПРЕГОВОРИМА: Тачи би да Албанци на Косову добију све а ми ништа!

loading...

Председник Србије Александар Вучић и такозвани председник лажне државе Косово Хашим Тачи састали су се у Бриселу са високом представницом ЕУ Федериком Могерини. Тројном састанку претходили су одвојени састанци Могеринијеве са Вучићем и делегацијом Приштине

12.01 – Председник Србије Александар Вучић оценио је да су данашњи разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе како би се тражио заједнички именитељ компромисног решења, као и да се сачува мир и стабилност у односима Београда и Приштине.

Он је у краткој изјави новинарима после састанка рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари око којих су се договорили.

– Једна је да разговоре наставимо, да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисог ресења и друга ствар је да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине – рекао је Вучић новинарима.

Навео је да не би имао више ништа да дода, а ако у једној реченици може да каже, то је да Албанци и Хашим Тачи би желели да добију све и траже све за Албанце са Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно решење у коме ниједна страна не би била унижена.

– Ја се наравно борим за Србију и српску страну у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени – рекао је Вучић да позиција и разговори нису лаки за било кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми “за будућност, збо будућности и да не би било сукоба каквих је било раније”
На питање новинара да ли ће прихватити независност Косова, председник Србије Александар Вучић рекао је:

– Управо такав тип разговора имам на свакодневној бази – да ли ћемо постићи компромис, какво би било компромисно решење… Једино компромисно решење које нам нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, јесте увек само признавање независне државе Косова. То тако не функционише – рекао је Вучић.

Морамо, додао је, да седнемо и да покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо да постигнемо компромис о многим важним питањима.

– Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми не можемо бити апсолутно задовољни. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно решење – поручио је.

На констатацију новинара да је прошли пут договорено да се проблеми решавају на миран начин, али да је и поред тога дошло до пар инцидената, Вучић је рекао да се разговарало о томе и да су данас предузете неке врсте “техничких корака” како да се то спречава у будућности.

Он је нагласио да је његов посао да брине о безбедности Срба и да се успевало да се сачува њихова сигурност и безбедност.

На питање које даље кораке очекује што се дијалога тиче Вучић је рекао да је питање тешко, а одговор још компликованији из простог разлога што је ситуација таква, и што је реч о проблему који постоји 150 година и више на различите начине…

– Али имате ли право да прекинете разговоре и све оставите емоцијама и страстима да решавају и све све узму под своје – мислим да на то немате право. Зато је Србија одлучна да разговоре настави и када буду заказани ми ћемо те разговоре да наставимо у доброј вери и најбољој намери да до решења дођемо – рекао је председник Србије и додао:

– А да ли ћемо до решења доћи…до тога да можемо да понудимо нашим друштвима некакво решење то ћемо да видимо – нисмо близу тако нечему.

11.30 – Завршен тројни састанак у Бриселу. Очекује се обраћање медијима.

10.50 – Тројни састанак Вучића, Тачија и Могеринијеве у згради Европске службе за спољне послове.

10.20 – Почео билатерални састанак Вучића и Могеринијеве

Састанку присуствују Александар Вучић и Хашим Тачи и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

Разговара се о напретку у раду на свеобухватном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине.

Из ЕУ је најављено да ће током данашње рунде разговора на високом политичком нивоу бити разматран напредак у раду на свеобухватном споразуму о нормализацији односа Београда и Приштине и да ће се планирати наредни кораци како би се тај рад интензивирао.

Очекује се да се састанак заврши пре поднева, након чега би требало да делегације дају изјаве за медије.

Председник Србије Александар Вучић раније данас се састао са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини.

У делегацији Београда поред председника Србије налази се и шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, док је делегација Приштине дошла у “пуном саставу”, поред Хашима Тачија ту су и Рамуш Харадинај и Кадри Весељи. Портпаролка шефице ЕУ дипломатије Маја Коцијанчић најавила је могућност да се после трилатералног састанка Вучића, Тачија и Могерини рад настави “у различитим форматима”, укључујући и присуство дирекорке за Западни Балкна у Европској служби за спољне послове Ангелине Ајнхорст.

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...