Издвајамо Свет

АМЕРИ ОБЈАВИЛИ ЗАПАЊУЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ: Кинези хаковали непробојни шифровани систем, ухватили и стрељали 30 агената ЦИА!

Велико откриће? Кина погубила 30 ЦИА агената и доушника, каже амерички истраживачки центар. Разлози што је “Фореигн Полицy“ објавио старе вести у овом тренутку остају сумњиви.

Амерички истраживачки центар и јединица војне политике, Фореигн Полицy, управо је објавио да је кинеска контраобавештајна организација успешно продрла у шпијунски прстен ЦИА-е, што је резултирало погубљењем више од 30 ЦИА агената и доушника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кинеска обавештајна служба се успешно инфилтрирала у овај прстен у двогодишњој операцији, хакујући системе за које је ЦИА веровала да су супер-шифровани и непробојни.

Ова “велика прича“ је објављена у Фореигн Полицy, на основу изјава бројних пензионисаних и тренутних званичника ЦИА-е, који су желели да остану анонимни, који су тврдили да су били део тог програма.

Међутим, све оно ново што се појављује у овој верзији, поред цитата и неких чињеница о резимеу истраге, јесте да је тај број порастао са око 18 на скоро 30. Овај програм је успоставио, ефикасно, мрежу шпијуна у самој Кини, засновану на систему који је раније ефикасно коришћен на Блиском истоку.

Према овом извештају, иако су кинески хакери били изненађујуће софистицирани, ЦИА је такође покушала да осмисли систем у који се шпијуни у земљи могу улоговати са било ког рачунара. Уместо тога, то је препоручено као протокол који посебно означава лаптопове који садрже физичке, уграђене системе, да се користе у спречавању хаковања.

Међутим, већи део ове приче је већ био покривен у прошлости. То што се та прича потеже сада, покреће нека друга питања о тајмингу извештаја ФП-а. На пример, недавно, у мају 2017. године, ББЦ је објавио сличну причу са старим бројкама.

Оно што је ново је да се број повећао са око 20, на скоро 30. Поред тога, коментари истражитеља о овом скандалу, покушали су да ово прикажу више као ЦИА-ину грешку него као успех Кине. Истовремено, софистицираност Кинеза је ипак наглашена.

Према речима бившег званичника ЦИА-е, ова агенција је била “шокирана“ када је открила да су кинеске власти, које су почеле са радом 2010. године, успешно почистиле читаву мрежу шпијуна, испитали их, и на крају их погубили.

Оно што је интересантно по питању извештаја Фореигн Полицy јесте да је наглашена кинеска софистицираност, али су истакнута улога грешака ЦИА-е у операцији. Ово је уследило у време када је ЦИА била у завади са другим деловима америчке владе, нарочито са Пентагоном.

Поред тога, у ономе што се назива “једним од најгорих пропуста ЦИА-е током више деценија,“ заједничка истрага ФБИ-НСА-ЦИА која је трајала више од пет година, одлучила је да то објави у ФП-у пре само неколико дана. То се дешава у време када су САД и Кина у трговинском рату.

ПФ се представља као полу-званична истраживачка формација америчке спољне политике, тако да када су они, на пример, предложили да САД признају “Исламску државу“ као владу, то је носило политичку тежину, до те мере да су САД почеле отвореније да подржавају ИСИС кроз пакете снабдевања па чак и ваздушне кампање против саме сиријске армије.

Стога се доводи у питање зашто је, у овом тренутку, ФП одлучио да објави ову причу која није у потпуности нова. Овај извештај ФП-а није технички “лажна вест,“ то је једноставно стара вест која се произвољно поново појавила, баш сада.

 

Извор: Wебтрибуне.рс