Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Руски Су-35 је „велика невоља“ за Ф-35

СУ-35 (Фото: Јутјуб)

Амерички медији су покушали да упореде руски мултифункционални суперманеварски ловац генерације 4++ Су-35 са најновијим америчким ловцима F-22 и F-35 који припадају петој генерацији.

Судећи по публикацији коју је објавио The National Interest, руски авион ће бити озбиљан противник Американцима. И поред номиналне разлике у генерацијама, резултат замишљеног окршаја у ваздуху није очигледан. Овај лист признаје да Су-35 по маневарским могућностима, наоружању и електроници не заостаје за западним ловцима истог ранга, као што су F-15 Eagle и Eurofighter, али ће бити проблем и за авионе F-22 и F-35, преноси портал rg.ru.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Захваљујући маневарским могућностима Су-35 је непревазиђени борац“, наглашава The National Interest. Овај авион може да се креће у једном правцу док му се кљун окреће у другом. То олакшава отварање ватре на циљ који покушава да побегне. Такве маневарске могућности помажу овом ловачком авиону и да сам избегне непријатељску ракету, и да се ефикасно бори на малим растојањима. У публикацији је истакнуто да по маневарским могућностима засада само F-22 Raptor може да се мери са руским Су-35.

Авион Су-35 развија брзину од 2,25 маха на великим висинама, па је и по том показатељу бољи од америчких авиона F-35 и F-16. Руски ловац је бољи од америчког F-35 и по максималној висини на којој може да функционише.

Су-35 има од 12 до 14 држача на подвесци, те је и по томе у предности у односу на F-15, F-22 и F-35 који имају далеко мање држача. Су-35 је наоружан ракетама различитог домета – од 40 до 200 км. У ваздушној борби пилот може да користи нишан на својој кациги. Поред ракетног наоружања Су-35 има и авионски топ калибра 30 мм и уз њега 150 пројектила.

The National Interest скреће пажњу и на моћан систем за радиоелектронску борбу који може да збуни непријатељске ракете. Помиње се и радар са пасивном фазираном антенском решетком „Ирбис“, који може да прати тридесетак ваздушних циљева на растојању од 400 км.

Америчко издање признаје да би у борби на малом растојању Су-35 био „велика невоља“ чак и за „невидљиви“ F-35. Али на великим растојањима, до 160 км, амерички ловци направљени по технологији „стелт“ могу први да отворе ватру на руски авион. Додуше, у чланку се истиче и чињеница да руски ловац може благовремено открити „невидљиви“ амерички авион и уз помоћ копнених, а не само сопствених радара.

 

 

Извор: rs.rbth.com