Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ: “Грађани, станите уз храброг и одважног Вучића”

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта по питању Космета и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници.

То је поручила премијерка Ана Брнабић.

Она је истовремено позвала све актере политичког и јавног живота на одговоран однос према том питању, а грађане – да стану уз председника Републике, у настојању да се нађе решење за Косово и Метохију и за будућност земље.

“Проналажење решења за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине без сумње је најважније политичко питање за будућност наше земље и нашег народа”, истакла је премијерка у изјави за Тањуг.

Отварањем унутрашњег дијалога и тешким, али никад конструктивнијим, разговорима са најважнијим светским лидерима, председник Србије Александар Вучић показао је, истиче Брнабићева, одважност, храброст, највећи могући степен политичке одговорности и лидерства да проба да реши тешко и емотивно питање које деценијама уназад оптерећује наше друштво.

Премијерка подсећа да Косово и Метохија није питање за једнократну употребу, а посебно не за политичку злоупотребу.

“Оно се, међутим, већ неко време претвара у предмет дневно-политичких расправа које, не само да не доприносе демократском политичком дијалогу, већ га додатно деградирају и то на питању око кога морамо успоставити национални консензус”, рекла је премијерка.

Ако су период за нама обележиле неконструктивне расправе, и даље имамо времена, истиче она, да покажемо пуну одговорност и политичку зрелост.

“Апелујем на све учеснике у политичком и јавном животу да наступају као одговорни појединци, свесни да ће решење овог питања обележити будућност генерација.

У тренутку када се однос великих сила према Србији мења и када се наш глас чује много више него пре неколико година, време је да покажемо што веће јединство о овој теми”, каже Брнабићева и додаје да цело друштво треба да се покрене ка решењу, извуче главу из прошлости и окрене будућности коју сада стварамо

“То значи да се грађанима не нуде решења која лепо звуче, а која, на жалост, немају никакво утемељење у реалности и политичком тренутку у коме се налазимо”, примећује председница владе и истиче:

“Да ли ћемо промовисати идеје које су превазиђене једностраним проглашењем независности Косова, које најмоћније земље света сматрају већ затвореним питањем, или ћемо показати зрелост и тражити компромис у оквирима могућег, најдиректније ће утицати на то каква ће наша будућност бити и како ће младе генерације стасавати: на митовима из прошлости или креирајући будућност по мери сваког грађанина.”

Желим још једном да позовем све грађане, каже она, да стану уз свог председника, “да заједно гледамо у будућност, пре свега због генерација које долазе, али и због садашњих генерација, које могу да прекину низ лоших и губитничких одлука које су доношене у не тако далекој прошлости”.

“Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници”, закључила је Ана Брнабић.

 

 

Извор: Тањуг