Издвајамо Свет

АНГЕЛА МЕРКЕЛ БЕСНА НА СРБЕ: Зар сваки дан треба да понављам – НЕМА ПРОМЕНА ГРАНИЦА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ!

Нема промена граница на Западном Балкану, то се изгледа мора сваки пут понављати, поручила је у немачка канцеларка Ангела Меркел након састанка са председавајућим Већа министара Босне и Херцеговине, Денисом Звиздићем.

Меркел је истакла да и даље постоји “европска перспектива” за све државе Западног Балкана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ми смо владу и поједине одговорне особе охрабрили да пожуре са одговорима на Упитник. Очекујемо да ће БиХ брзо ативирати МАП. Што се тиче Изборног закона битан је компромис свих страна. Још је већи значај измена кривичног закона и ту имамо правну празнину. Мора се ојачати борба против корупције, криминала и тероризма”, оцијенила је немачка канцеларка.

Додала је да би значајн економски развој БиХ довео да смањења одласка младих и ту Немачка има велику улогу како један од најзначајнијих партнера БиХ.

Меркел је истакла значај сарадње међу земљама Западног Балкана.

“Све укупно гледајући сарадња на Западном Балкану се побољшала. Охрабрујемо да лидери земаља овог региона што ближе сарађују. Разговарали смо и о мигрантској кризи и урадићемо све да помогнемо БиХ у решавању овог проблема и захваљујемо се на хуманом третирању миграната”, казала је она.

Председавајући Већа министара БиХ се захвалио Меркел на њеном ангажману у погледу европских интеграција Босне и Херцеговине. Он је подсетио да су најзначајнији приоритети БиХ ЕУ и НАТО интеграције.

Звиздић је позвао немачке фирме да наставе, али и појачају инвестиције у БиХ, јер је то земља са “добрим ресурсима и квалитетном радном снагом”. Подсетио је и како је Немачка један од три најважнија партнера БиХ, те је казао да се нада да ће тако и остати.

На крају свога обраћања медијима Звиздић је говорио и о процесу помирења у региону.

“Залажемо се за процес помирења али се он мора заснивати на поштовању суверенитета и територијалног интегритета”, закључио је Звиздић.

 

Извор: Н1