Издвајамо Србија

БЕОГРАЂАНИ У СТРАХУ! ГСП ОСТАЈЕ БЕЗ ВОЗАЧА: Возиће нас Пакистанци

Београд — Градско саобраћајно предузеће Београд има велики проблем са недостатком возача и питање је хоће ли 3. септембра уопште моћи да вози по редовном реду вожње.

„У догледној будућности може да се деси да Србија остане без возача“, рекао је за Јутро на Првој председник самосталног синдиката ГСП Београд Зоран Антић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Имамо потписано саопштење са Скупштином града Београда да ће од октобра кроз колективни уговор посебно за возаче ГСП-а бити значајних повећања примања, јер смо на дну лествице по платама“, истакао је он.

Како је рекао, циљ је да се задрже постојећи возачи да не оду, јер имају „чврст договор са скупштином да ће се осетити значајно побољшање“.

ГСП тренутно има између 2.800 и 3.000 возача, а Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја тврди да целој Србији недостаје возача, око 5.000.

„Постојао је читав низ активности да се задрже и повећа број возача. Размишљало се да се помери старосна граница, да се вози од 20. и 21. године, као што су урадиле Хрватска и Словенија, тј. све земље које имају проблем са возачима, а сада тамо одлазе и наши због новца“, рекао је Божовић.

Антић каже да наши возачи махом одлазе у Немачку, где су плате 1.200 и .1500 евра, а у ГСП-у су 400 и 450 евра.

„Битно је истаћи да ће то значајно да се промени од 1. октобра. Ту има јако пуно ставки које утичу на плату, бонуси, ноћни рад, минули рад“, додаје он.

Божовић је подсетио и да су недавно београдски превозници упозорили надлежне да се не изненаде ако за неколико године аутобусе не буде имао ко да вози.

„Ово је период када морамо да реагујемо јер ћемо изгубити транспорт“, упозорио је он.

Антић је подсетио и да је конкурс за возаче стално отворен и да сада дају могућност да возачи који имају Ц категорију конкуришу, да ће им ГСП платити Д категорију уз обавезу да две године раде у овом предузећу.

Они су истакли озбиљност проблема, констатујући да ће Србија морати да увози возаче из Пакистана и Индонезије.

Антић је изнео податак да се на конкурс пре три године јавило 250 људи, а да их сада уопште нема иако је конкурс стално отворен.

 

Извор: Прва