Издвајамо Србија

БИВШИ АМБАСАДОР СРЈ У САД ОТКРИО ВЕЛИКУ ТАЈНУ: Нудио сам Слобу за Косово, али је Коштуница све покварио!

Милан Ст. Протић, некадашњи амбасадор СРЈ у САД, тврди да је Србија имала велику шансу да са изручењем Слободана Милошевића Хашком трибуналу реши и косовско питање!

Фото: Јутјуб

Један од првака ДОС открива да је оваква трампа могла да се својевремено испослује са Џорџом Бушом, тада новим америчким председником, али да је тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница одмах одбацио ту идеју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медени месец

– Била је шанса 2001. да се договоримо са америчком администрацијом која нас није бомбардовала, било је тих неколико месеци меденог месеца да се нешто уради с Бушом и Пауелом (Колин Пауел, тадашњи државни секретар). Моја идеја се заснивала на томе да за изручење Милошевића добијемо споразум о Косову. И сматрао сам да је то морално оправдано зато што је он био одговоран за Косово. Предлагао сам чак да одемо код Милошевића у затвор и да му кажемо отворено да он иде у Хаг да бисмо решили проблем Косова – испричао је Протић у интервјуу за Недељник.

Слободан Милошевић (фото:ЈуТјуб)

Како каже, Коштуница је био против, а премијер Зоран Ђинђић неповерљив.

– Мој став није прихваћен, код Коштунице никако, а Ђинђић је био скептичан, он није разумео Американце, ни суштину и дубину промене након доласка републиканаца на власт. После неколико месеци дошао је 11. септембар и све је отишло дођавола, јер су се САД уздрмале у самом темељу – објаснио је бивши амбасадор.

Фото: Јутјуб

Грешке ДОС

Он оцењује да ни Ђинђић не би успео нешто да уради по питању Косова, а главна грешка ДОС је, како каже, то што је преузео одговорност за пропалу Милошевићеву политику.

– Нисам ја толико велики оптимиста да би Ђинђић нешто урадио. Нама су већ тада биле везане руке позицијом коју смо наследили од Милошевића… Ми смо после 5. октобра патили од озбиљне аљкавости, неозбиљности, неутемељености. И отуда је произашла наивна политика коју је оличавао Коштуница, али нисмо се томе одлучно супротставили, да се не настави аргументима Милошевићеве политике – казао је Протић.

Оценио је и да је Милошевић закуцао последњи ексер у ковчег независног Косова тиме што је оружаним средствима покушао да решава питање распада Југославије.

Као Турци и Грци

Размена српског и
албанског становништва

Милан Ст. Протић сматра да је размена становништва најбоље решење за КиМ.

– Да Срби с Косова пређу у Србију, а да Албанци из Прешевске долине оду на Косово. Под условом да се обезбеди екстериторијалност наших верских светиња на Косову, с правом и обавезом Србије да их финансира… Грци и Турци разменили су 2,5 милиона људи, а овде је реч о укупно 150.000 Срба и Албанаца… И ако уз то, а ја мислим да можемо, добијемо пуноправно чланство ЕУ, да издејствујемо финансијске могућности да Србија најзад стане на ноге – објашњава он.

Зоран Живковић

Нисмо трговали с Милошевићем

Фото: Јутјуб

Бивши премијер Зоран Живковић каже за Курир да органи ДОС никад нису разматрали могућност да се изручење Милошевића веже за решавање косовског проблема.

– Можда је то била Протићева лична идеја, која је била потпуно неостварива. Испоручивање Милошевића Хагу није било предмет ове или оне трговине, већ међународна обавеза коју је управо Милошевић увео у Србију. Он је претходно испоручивао држављане Србије у Хаг. Наравно да је Американцима потпуно бесмислено да мере значај који за њих има Косово и безвредност једног Милошевића који је побеђен на изборима.

 

 

Извор: И.К./Курир