Издвајамо Свет

БОСАНАЦ НА СРПСКОМ БАКРУ ОЈАДИО НЕМАЧКУ ЗА 100 МИЛИОНА ЕВРА: Водио је криминални клан са 50 компанија!

Pixabay.com

Немачка полиција је под надзором тужилаштва ухапсила више од 50 особа које су биле укључене у нелегалну трговину бакром, а коју је предводио држављанин БиХ Сенад В. (47)

Криминална огранизација је наводно утајила порез на промет од чак 100 милиона евра, а Сенад В. је осуђен на седам година затвора и одузета му је имовина вредна 25 милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у оптужници, више од 100.000 тона бакра је из Србије увезено у Немачку, а према истрази јавног тужилаштва више од 50 осумњичених и 50 компанија се наводно бавило његовом трговином и избегло плаћање пореза на промет. Бакар је продаван индустријским купцима путем лажних компанија са лажним фактурама.

Окружни суд у Берлину осудио је Сенад В. као главну одговорну особу за картел због утаје пореза од 2010. до 2014. године, а он се већ жалио, иако је у притвору.

Овај случај је почео да се истражује још 2014. године, а како је за немачке медије, који са великом пажњом прате овај случај, рекао портпарол тужилаштва Мартин Стелнер, полиција је прислушкивала разговоре Сенада В. и његових саучесника и пратила његово кретање након што је кренула у акцију хапшења.

Послови овог криминалног клана су се сводили на то да је увезени бакар препродаван у Немачкој преко ланца посредничких компанија са нетачним пореским информацијама. На крају производи су завршавали у иностранству и порез се рефундира иако није плаћен.

 

 

Извор: Ало.рс