Издвајамо Регион

„ДА ЛИ ЗНАШ ШТА СУ УРАДИЛИ МОМ ОЦУ“? Пуковник славио „Олују“ иако су током рата у логору Лора зверски убијени ЊЕГОВИ ЗЕМЉАЦИ

Пуковник Иван Машуловић, официр Војске Црне Горе, отишао је да слави „Олују“ у Книну у Хрватској, иако је за време рата деведесетих годна у сплитском затвору „Лора“ зверски мучено, а потом и убијено девет његових земљака, црногорских резервиста, припадника ЈНА. Већина убијених црногорских војника, њих шест, била је из Никшића, баш као и Машуловић.

У злогласном сплитском логору, према исказу шибенског заповедника војне полиције Марија Баришића, који је 1992. године био у инспекцијској контроли у „Лори“, деветорици Црногораца су џелати секли уши, језик и вадили очи. Како је навео, црногорски резервисти су молили своје крвнике да их убију да би им прекратили муке, преноси „Курир“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кости црногорских војника који су убијени у „Лори“ тек су 2006. године враћене у Црну Гору. За те злочине још нико није одговарао.

Александра Симовић (26), ћерка Ратка Симовића који је мучен и убијен у „Лори“, каже да се осећала ужасно када је видела пуковника Црне Горе на прослави „Олује“.

Фото: Јутјуб

– Кажу да је Машуловић морао да оде на ту прославу, али питала бих га да је прослава била у „Лори“, да ли би и тада отишао. Мој отац је убијен у логору али, што је још горе, нимало нисам изненађена оним штио се десило. Па, Стипе Месић је био почасни грађанин Подгорице – наводи она.

Како каже, у Никшићу су подељена мишљења о Машуловићевом потезу. Неко, каже, протестује, неко не, зависи од тога да ли је некоме стадао неки члан породице или није.

– Да сретнем Машуловиће на улици пришла бих му и питала га зашто је то урадио. Зашто је ишао тамо, да ли зна шта су радили мом оцу, а његовом колеги – каже Александра.

Њена мајка Радмила, каже да би волела да Машуловић није био на прослави „Олује“ и да јој је жао што је донета таква одлуика.

– Изненађена сам понашањем државе у вези са целим случајем око логора „Лора“ – каже она.

Иако је на рачун потеза Ивана Машуловића ових дана стигло „море“ увреда, прсовки и најразличитије критике, оно што је чињеница јесте да он није самоиницијативно ишао у Книн на обележавање „Олује“, већ да је тамо представљао државу Црну Гору.

Тако се ова земља, одлуком да пошаље свог изасланика на прославу „Олује“, практично наругала свим жртвама, а пре свих црногорским грађанима који су страдали девесесетих година у ратовима у Хрватској.

На све то, у покушају да своју одлуку оправдају, црногоске власти су Машуловићево присуство у Книну објасниле као „безазлени цивилизацијски чин“.

На присуство црногорског званичника у Книну јуче се осврнуо и председник Србије Александарт Вучић.

– Имали смо слање њихових војника у НАТО мисију на Косово, а сада ово. Хвала вам пријатељи – поручио је иронично Вучић.

 

Извор: Блиц