Србија

ДАЧИЋ О ПРЕГОВОРИМА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Постигнут историјски успех, следи велика борба за Косово

Фото: Јутјуб

Србија је направила историјски заокрет и историјски успех када је реч о Косову и Метохији, које је постало тема о којој се говори, оценио је данас потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

„То је један од најопипљивијих доказа колико смо успели да променимо готово зацементирану позицију неких западних земаља када је реч о Косову, јер та тема апсолутно није била тема о којој се дискутовало у претходном периоду, једноставно се сматрало да је то питање већ решено, да је пре 10 година проглашена држава коју су те западне земље признале“, рекао је Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је, међутим, да велика борба тек следи. Напоменуо је да током тих 10 година, а ни након тога Приштина није успела да заокружи ту своју једнострано проглашену независност и велики број земаља у свету није је ни признао, док велики број њих преиспитује ту позицију.

„То значи да су они и даље практично на самом почетку, јер постоји пет земаља које нису признале Косово у ЕУ што значи да и евентуални европски пут Приштине не може ни да почне. Ово је заиста један историјски заокрет и историјски успех који сам ја дефинисао да смо ми сада евентуално на крају почетка, почетка дефинисања наших позиција, тек ће се водити дијалог и износити могућа решења“, рекао је Дачић.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug