Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ЗАПАЊИО СРБИЈУ: Ђинђић је убијен због предлога о подели Косова!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је главна препрека за компромисно решење косовског питања решеност Приштине да наступа са максималистичким циљевима.

Он је нагласио да Албанци не желе компромис и мисле да је решење да Србија призна једнострано проглашену независност Косова и да још добију, како они називају, „источно Косово“ — Прешево и Бујановац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То апсолутно није могуће. У овом тренутку је неизвесно рећи када се може очекивати да се дође до неког оквирног споразума који би означио неко могуће решење, на којем би се заснивали наши односи у наредном периоду“, рекао је Дачић за РТС.

Према његовим речима, појединцима у Србији, али и у међународним круговима смета то што је позиција Београда „значајно промењена“.

Фото: Јутјуб

Говорећи о о подели Косова као могућем решењу, Дачић је рекао да је то његово лично мишљење, али да су о томе говорили и Добрица Ћосић и Зоран Ђинђић. Неки кажу да је због тога навукао на себе гнев који се завршио нападом“, рекао је министар спољних послова.

„Био сам присутан када је саопштавано саветодавно мишљење Међународног суда у Хагу о Косову и када су најближи Тадићеви људи говорили: ’Добро да једном решимо то питање“. Онај ко се противи том решењу, сматра да је боље да независно Косово буде јединствено“, нагласио је он, преноси Танјуг.

Дачић је додао да „само слепац не види“ да је све што се сада дешава покушај стварања „велике Албаније“.

„Неко је рекао да је Косово Јерусалим. Јесте Јерусалим, али српски Јерусалим. Говоре о томе да ми нисмо ни постојали на Косову, да су постојали само Албанци. Ми морамо да се боримо да сачувамо народ који тамо живи. Ако нема народа тамо, не можемо да одбранимо наше националне интересе“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Он напомиње да током дијалога Београда и Приштине никада нико са српске стране није поменуо да ће признати независност Косова, нити да ће Косово добити место у УН.

„Ми настављамо борбу за повлачење признања. Даноноћно радимо на томе. Ако неко има друго компромисно решење нека га предложи“, нагласио је Дачић.

Српски министар је указао да је пробијен рок за стварање Заједнице српских општина и да представници Приштине одуговлаче јер доживљавају ЗСО као нову Републику Српску.

Дачић подсећа да је споразум потписан у Бриселу и да је стварање ЗСО гарантовала ЕУ која сада има обавезу да то спроведе.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com