Издвајамо Србија

ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ: „Ко неће да донира органе не треба ни да их добије!”

Фото: Јутјуб

Од јуче је на снази нови Закон о пресађивању органа!

Иако је било доста полемике у јавности око поменутог закона, он вам пре свега омогућава да уколико не желите да будете донор просто попуните образац који ћете моћи да добијете од изабраног лекара или у Управи за биомедицину у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Весна Ракоњац, в. д. директора Управе за биомедицину, рекла је да су свим директорима домова здравља прослеђена детаљна упутства о томе како да се понашају у случају кад неко хоће да се изјасни против донирања органа, као и где могу да преузму ИОЗ образац, односно изјаву о забрани узимања органа или ткива.

– Поменути образац ће се користити до израде новог, који ће бити саставни део подзаконског акта који ће имати правни основ из Закона о пресађивању људских органа – објаснила је др Ракоњац.

А где је формулар за малолетна лица?

Она је претходно нагласила да држава ни у ком случају никога не тера да буде давалац органа и да у Закону нигде не пише да сви рођењем постајемо донори.

Наиме, органи преминуле особе могу да се узму ради пресађивања само уколико се пунолетна, пословно способна особа није пре смрти томе успротивила, као ни чланови њене породице – родитељи, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете.

У случају да малолетна особа премине, али је без родитељског старања, тада је дозвољено узимање органа само на основу одлуке етичког одбора здравствене установе.

Закон такође предвиђа и прецизно дефинисање установа које ће обављати послове у вези с пресађивањем органа, односно трансплантационих центара.

Закон је у делу који се односи на сагласност породице идентичан као и претходни, јер се и раније породица питала да ли органи њихове преминуле најмилије особе која се нашла у стању мождане смрти могу бити донирани за трансплантацију – подсетила је докторка Ракоњац.

С друге стране, др Даница Грујичић, неурохирург, сматра да они које не желе да буду донори не треба ни да добију органе уколико им то буде потребно једног дана.

– У потпуности подржавам закон. Људи имају право избора, не желите да будете донор из неког разлога или убеђења, на пример верског, одете код свог доктора, уврстите се у регистар оних који неће да буду донори, и то је то.

Не можете очекивати да вам неко да орган ако вам се нешто деси ако сами одбијате да учините исто – каже докторка за „Ало!”.

Лекари подсећају да је 20 пута већа вероватноћа да нам затреба орган донора него да сами будемо даваоци, а у нашој земљи на бубрег чека око 750 пацијената, срце 39, а на јетру 40 људи.

 

Извор: Ало