Издвајамо Србија

ДУШАН КОВАЧЕВИЋ О КОСОВУ: Србија више нема деце за ратовање, окружени смо са 40 милиона људи у НАТО-у!

Поновићу само оно што сви знамо и што је чињенично стање, без икаквих емоција којима смо склони у нашим расправама о прошлости и будућности, а то је да смо у овом тренутку окружени са 40 милиона људи који су у НАТО пакту, оценио је кратко садашњу позицију Србије и њен „маневарски политички простор“, писац и академик Душан Ковачевић

– Треба ли рећи нешто више од тога? – пита се и истовремено одговара Ковачевић на питање Тањуга – јесу ли Србији због Косова „везане руке“ да решава, између осталог, отворена питања са суседима, пре свега питање положаја и права Срба, и колико таква позиција Србије охрабрује наше суседе да по том питању не примењују ни споразуме на које су се обавезали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То што смо окружени са 40 милиона људи у НАТО је суштина и проблем, па и решење онога што нас данас мучи – рекао је Ковачевић.

Он је више пута у јавности поновио да су Срби мали народ који може да се спасе и сачува у овим тешким, турбулентним светским приликама, само стрпљењем, реалном дипломатијом и мудрошћу, „врлинама које имамо само кад се кајемо“ .

У интервјуу Тањугу поводом почетка унутрашњег дијалога о Косову Ковачевић је поручио да Србија после страдања у шест ратова у 20. веку више нема народа и деце за седми рат, јер би тај нови рат био крај ове земље.

– Србија је данас без економске стабилности, без дефинисаних граница, које се отварају на све стране. Поново је покренута прича о граници са Хрватском, која ће једног дана бити јако озбиљна, јер је ту скоро па реч о замени територија. Ваљало би да учинимо све да нас неко не испровоцира да уђемо у нови рат – казао је тада Ковачевић.

На питање о позицији Србије и њеном маневарском простору за решавање свих виталних питања у околностима нерешеног, а кључног отвореног питања – Косова и Метохије, за Тањуг су, поред Душана Ковачевића говорили и други интелектуалци, аналитичари, јавне личности, чије ће одговоре, односно интервјуе агенција почев од сутра емитовати.

 

 

Извор: Тањуг