Издвајамо Србија

ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Три месеца је мало за служење војске! Војни рок би морао да траје најмање…

За обуку регрута потребна су три месеца и још три за уклапање у јединицу. Начин служења мора да се модернизује по угледу на неки од модела 13 европских земаља у којима је војни рок обавезан, кажу Александар Радић и Владе Радуловић

Обавезно служење војног рока у Србији требало би да траје шест месеци, од чега би три чинила обука регрута, а преостала три њихово уклапање у одговарајућој јединици, тврде за Информер војни стручњаци и аналитичари!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они напомињу и да је неопходно да се модернизује служење војног рока и да се већи акценат стави на саму обуку момака и девојака, а не на чишћење круга касарне и затезање кревета, што је раније био случај.

Уз све ово, идеја је и да се служење војног рока модернизује по неком од модела који се практикује у 13 земаља Европе, где је војска тренутно обавезна (погледајте табелу).

Најбоља одбрана

Војни аналитичар Александар Радић сматра да нам је поновно увођење обавезног служења војног рока више него потребно јер је бројна армија најбоље одбрамбено средство.

– Апсолутно подржавам поновно увођење војног рока и стварање обавезе према држави код млађих генерација. Уз то је у јеку безбедносних турбуленција добро да држава има снажно средство за своју одбрану. Мислим да би најбоље било да обавезни војни рок траје шест месеци од чега би три месеца трајала обука, а преостала три би се регрути уклапали у својој јединици. Међутим, све ово неће имати никакву поенту уколико се служење војске не модернизује. Није поента да момке и девојке принудимо да иду у војску, него да они сами то желе. А за то нам је неопходно да се приликом војног рока акценат стави на њихову обуку, а не на чишћење круга, тоалета и затезање кревета, што је у деценијама иза нас био случај – објаснио је Радић и додао да би требало да се угледамо на систем служења војске који има Норвешка јер је најбољи на свету:

Обавезну војску хоће 75 одсто грађана

Три четвртине грађана Србије подржава поновно увођење редовног војног рока, показало је истраживање Истраживачког центра за одбрану и безбедност (ИЦОБ)!

– Укупно 77 посто мушкараца је подржало такав одговор, а жена нешто мање, 74 процента. Када је реч о старосној структури, редовно служење војске има највећу подршку испитаника старијих од 60 година, а најмању у популацији 40 до 49 година – рекла је Јасмина Андрић из ИЦОБ.
Истраживање је спроведено у 11 општина и градова у Србији, у периоду од јануара до маја ове године, на укупно 1.117 испитаника оба пола и свих старосних структура.

– Тамо је војска модернизована до те мере да млади сами желе да иду да је служе, а они који неће, нису обавезни. Наравно, то је тешко спровести у Србији, међутим, на неке детаље бисмо могли да се угледамо.

Са њим је сагласан и војни аналитичар Владе Радуловић, који истиче да је крајње време да служење војног рока поново постане обавезно, али и напомиње да се за то мора обезбедити и одговарајући новац.

– Ја се залажем за поновно увођење војног рока и сматрам да је то одлична вест. Подржавам идеју јер се у супротном доводи у питање одрживост наших оружаних снага у будућности, али и због безбедносног окружења у коме се налазимо. Ипак, овакве промене не могу се десити данас за сутра, то је процес који захтева време. Наглашено је да ће служење обавезног војног рока почети тек 2020. године и то је реалан рок, јер треба времена да се обезбеди новац – напомиње Радуловић и објашњава да би за Србију било најбоље да задржи систем који је био на снази пре укидања обавезног служења војног рока:

Министарство одбране: Тражимо најбољи модел

Министарство одбране саопштило је да тражи најбољи модел за враћање обавезног војног рока и да се о томе већ увелико прави студија.

– На основу наређења председника Александра Вучића, врховног команданта Војске Србије, Министарство одбране приступило је изради студије о свим модалитетима и могућностима враћања обавезе служења војног рока. Подсећамо да војни рок никада није укинут већ је одлуком Скупштине Србије од јануара 2011. године обавеза редовног служења војног рока обустављена. С обзиром да је обуставом обавезе служења војног рока престало организовано оспособљавање свих способних грађана за одбрану земље, Министарство одбране анализира који је најбољи начин да се оно поново спроводи – рекли су нам у Министарству одбране и додали да и друге европске земље размишљају о враћању војног рока:

– Могућност поновног увођења обавезе служења војног рока разматра се у Мађарској, као и у Немачкој, где је предложено да обавезни војни рок траје осам месеци – тврде у МО.

Само модернизација

– Мислим да је три месеца недовољно времена да се обучи један млад човек, док је шест месеци сасвим прихватљив период. Најбоље би било да задржимо модел војног рока који је био на снази пре укидања, наравно уз промене које захтева савремено доба – каже Радуловић.

АНКЕТА:

Милан Јовановић, 63 године, електроинжењер
– Сматрам да је то одличан потез државе. Није требало ни прекидати обавезу војног рока, али је одлична вест што ће младе људе поново обучавати.

Александар Милутиновић, 24 година, студент
– Не мислим да је то добра ствар. Не може нико да намеће младом човеку да мора да служи војни рок ако он то не жели, то треба да буде ствар избора како је и до сада било.

Божа Будимир, 75 година, војно лице у пензији
– Одлично! Обавезно морају поново да уведу обавезно служење војног рока. То је добра ствар и за државу, али и за младе људе, јер из војске младићи излазе чвршћи, много јачи и сигурнији у себе.

Душко Ћурчија, 55 година, организатор на телевизији
– Председник има добру визију и то треба да обавезно испуни. Младићи који прођу војну обуку су јачи људи, то знају они који су је већ служили, а и обучени су да бране државу ако треба.

Бошко Трајковић, 71 година, пензионер
– Служење војног рока и треба да буде обавезно, с тим што ја мислим да треба да траје три, а не шест месеци. И млади људи то подржавају. Имам унука од 20 година који ми је рекао „Деда, ти си служио војску, тата је служио војску, желим и ја!“

Обука треба да је озбиљна

Акценат треба ставити на озбиљну обуку, а не на чишћење круга и затезање кревета, као што је било раније Александар Радић

Потребни су и време и новац

Реално је да обавезну војску вратимо 2020, јер је потребно време да се спроведе модернизација и да се обезбеди новац
Владе Радуловић

 

Извор: А. Ц. – К. П./Информер