Занимљивости Издвајамо

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ! НОВА ПРЕВАРА ХАРА СРБИЈОМ: Ако кликнете ово на мобилном телефону ОЈАДИЋЕ ВАС!

Страх, одбројавање и непријатни кез наведу људе да што пре кликну, како би их „скинули с дневног реда“

„За неколико тренутака сви ваши контакти биће избрисани“ – том претњом почиње нова Вибер превара, која је ових дана опељешила бројне грађане Србије. Само тренутак непажње био је довољан да многи од њих остану без кредита или да свој месечни рачун оптерете за још 610 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– „Ваш налог је суспендован! Ако одмах не ажурирате, сви ваши контакти, поруке и фотографије биће избрисани. Имате 00.36.439 секунди да ажурирате свој Вибер налог“. Из чиста мира ми је стигла ова порука. Да се то није десило усред радног времена, када је на послу највећа гужва, можда бих се и запитао зашто, али овако сам само видео знак Вибера и помислио да је то заиста порука од те апликације – прича Матеја С, један од оштећених у овој обмани.

Како није могао да приушти да изгуби све контакте, Матеја је махинално послушао „претњу“ праћену смајлијем, а онда, да их „скине с дневног реда“, кликнуо на опцију „ажурирање“.

– Неколико тренутака касније почеле су да ми стижу поруке како сам се пријавио на одређене сајтове и због тога ће да ми сваке недеље скидају новац. Као 360 динара за неки видео сајт и одмах након тога 180 за неки други. Тада сам оставио свој посао, схватио да нешто није у реду и одмах тражио одјаву – наставља он.

Иако је одмах кликнуо на одјаву, Матеји су сервиси скинули новац. Када је проверио своје стање на рачуну, видео је да су му уз 180 и 360 динара одбили и ПДВ, због чега ће овог месеца морати да плати 610 динара више.

– Да се све то није десило усред радног времена, сигурно бих видео да је та прва кобајаги Вибер порука стигла са адресе пефwфw.про и знао да је реч о превари. Овако, бар се надам да ће други бити мало опрезнији – каже он.

Ових дана када Вибер апликација заиста врши апдејт података, како би побољшала своје услуге, треба бити нарочито опрезан да се не наседне на овај тип превара.

 

Извор: Телеграф/Ало/Н.С.