Издвајамо Србија

Ко је украо 9 милиона евра датих за изградњу водовода на северу Косова?

Док представници власти најављују нове пројекте на Северу Косова, становницима Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока до данас није омогућено снабдевање водом из регионалног вододвода који је требало да буде изграђен пре четири године. За водовод који још није завршен, из буџета Републике Србије исплаћено је девет милиона евра на име кредита за који је држава гарантовала, а који су узеле општине са севера Косова.

Иако су подаци о исплатама овог кредита објављени у извештајима о јавном дугу и законима о буџету, из Министарства финансија за Инсајдер наводе да „не поседују документе“ који садрже информације о томе колико је укупно новца до сада дато за изградњу вододвода, као и да ли су одобрена додатна средства за завршетак пројекта. Одговоре на ова питања, претходно нисмо добили од Владе Србије и Канцеларије за КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је уговор о изградњи водовода на северу Косова потписан 2013, са роком за завршетак радова од 18 месеци, водовод до данас није изграђен због чега се становници општина Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток и даље суочавају са рестрикцијама и несташицама воде.

Република Србија одобрила је 2011. гаранције за кредит од девет милиона евра који су узеле општине Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток за изградњу регионалног вододвода на Северу Косова.

На питање новинара Инсајдера када је исплаћена последња рата кредита за који је гарантовала Република Србија као и да ли су из буџета издвојена додатна средства за изградњу регионалног вододвода на северу Косова, из Министарства финансија су одговорили да не поседују те информације.

„Министарство финансија не поседује документе који садрже тражене информације. По нашем сазнању тражене информације поседују општине на северу Косова и Метохије које су и узеле кредит тј.општине Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток“, навело је Министарство финансија, додајући да би одговоре требало да потражимо у наведеним општинама.

Иако је чињеница да су кредит за изградњу водовода узеле три општине са севера Косова, чињеница је такође да је за тај кредит гарантовала држава Србија као и да се на основу података из извештаја о јавном дугу и закона о буџету, може видети да је држава овај кредит и исплатила.

Због тога је апсурдна тврдња Министарства финансија да не поседује информације о исплатама новца за изградњу водовода, посебно имајући у виду да је исто то Министарство 2014. у одговору Инсајдеру навело да је само током те године за отплату овог кредита из буџета Србије плаћено 207,3 милиона динара, односно око 1,7 милиона евра.

Из Министарства су тада појаснили да је држава као гарант преузела дуг пошто су је општине Косовска Митровица, Зубин Поток и Звечан дописима у више наврата обавестиле да не располажу довољним износом средстава за редовно измирење доспелих обавеза по овом зајму.

Да је изградња водовода, који још увек не постоји, плаћана из буџета РС потврдио је за Инсајдер и директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Он је рекао да је Влада издвојила средства за реализацију тог пројекта у претходним буџетским годинама, док према његовим тврдњама, ове године није предвиђен додатни новац за тај пројекат.

На конкретно питање колико је новца до сад издвојено, Ђурић је одговорио да „не зна напамет“.

Претходно на питања Инсајдера колико је новца дато за водовод и због чега он још није изграђен, одговоре нисмо добили ни од Канцеларија за КиМ, Владе Србије као ни од представника Привремених институција у Косовској Митровици.

И пре него што су радови почели исплаћено 4,2 милиона

Према истраживању Инсајдера, у време потписивања уговора, посао изградње регионалног водовода на северу Косова, процењен је на више од 11 милиона евра. У цену није урачунат ПДВ јер је у време потписивања уговора у јулу 2013. године, још важила Уредба Владе Србије о ослобађању од ПДВ-а за сву робу која је пласирана на Косово. И поред тога, та цена је за 1,3 милиона већа од вредности по којој је јужно од Ибра изграђен водовод три пута већег капацитета. Пројекат јужног водовода финансирала је Канцеларија ЕУ на Косову.

Челници три општине на северу – Звечана, Зубиног Потока и Косовске Митровице нису желели да се прикључују на цеви из јужног дела, већ су одлучили да изграде сопствени, регионални водовод на северу.

За те намене три општине са севера Косова су код Хyпо Алпе Адриа банке подигле кредит од девет милиона евра за које је Република Србија дала гаранцију.

Радови на изградњи водовода, поверени су конзорцијуму у ком учествују фирме Динамик Трејд и ПГП Колашин, које се по спорним пословима, спомињу на више места у извештају Анкетног одбора о злоупотребама средстава из буџета Србије намењених најугроженијима на Косову. Исте ове фирме спомињане су и у серијалу Инсајдера „Патриотска пљачка“, о злоупотребама у трошењу новца државе Србије на територији Косова.

Конзорцијум предузећа која су ангажована на изградњи водовода поред Динамик трејда и ПГП Колашина, чине фирме МПП Јединство АД Севојно и РДС Група из Бора.

Овим фирмама и пре него што су почели да раде исплаћен је аванс од 40 одсто – односно 4,2 милиона евра.

Тендер за радове расписан је током мандата председника Владе Ивице Дачића, а потписивању уговора присуствовао је Александар Вулин, тадашњи директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

“Држава Србија је ту, не да нестане, већ да побољша живот грађанима на Косову и Метохији, а овако велики пројекат говори колико је Републици Србији стало до сваког свог дела и сваког човека који живи на њеној територији”, рекао је Александар Вулин, бивши директор Канцеларије за КИМ приликом полагања камена темељца за регионални водовод 3. септембра 2013.

Непосредно пре тога, потписан је уговор о изградњи у ком се наводи да је рок за завршетак радова 18 месеци.

Пет година касније, водовода још нема.

 

Извор: Инсајдер