Србија

ЛАЗАНСКИ: НАТО је Албанцима на КиМ обезбедио ОРУЖЈЕ, ВЕЖБЕ, ОБУКУ! (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Војни аналитичар Мирослав Лазански гостујући на ТВ Пинк истакао је да припадници тзв. косовских безбедносних снага одлазе у иностранство како би у мисијама стекли потребно војно искуство, а све под окриљем НАТО снага, са којима заједно и тренирају.

Војни аналитичар и спољнополитички коментатор „Политике“ Мирослав Лазански, говорећи о останку Кфора на територији КиМ, истиче да су међународне снаге ушле на КиМ под ознаком УН, а да се то после претворило у присуство НАТО снага. Када је реч о нападима на Србе и изостанак реакције, истиче да то није ништа ново и да морамо бити реални.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Снаге Кфора неће ризиковати повређивање својих војника уколико треба да интервенишу у корист Срба на КиМ. С једне стране имамо претеће изјаве Албанаца који кажу да, ако не буде по њиховој вољи, изазваће нереде, рат, а с друге стране Кфор се држи пасивно уколико нису нападнути њихови припадници, и баш их брига да интервенишу ако то значи ризик по животе њихових припадника. С треће стране имамо нашу позицију која је врло тешко са веома малим маневарским простором и на политичком, и на војном плану – каже војни аналитичар за „Ново јутро“. Лазански подсећа да је Србија за компромис, али да се поставља питање шта у том компромису нуди друга страна.

– Очигледно да не нуде ништа. Запад то сматра закованим решењем. Формирање ЗСО не треба да сматрамо компромисом, јер је оно договорено Бриселским споразумом – подвлачи Лазански. Како каже, војска Косова већ постоји, само се не зове тако.

– Имају целу војну хијерархију, војну структуру, немају тешко наоружање, али могу да га добију. Имају обуку од стране НАТО, имају пушке које им је НАТО дао, имају војне вежбе, а припадници косовских безбедносних снага одлазе у мисије у иностранству, у Авганистан, Ирак, о чему се не пише. Тамо тренирају заједно са НАТО снагама – каже Лазански.

Говорећи о изјави Енвера Хоџаја да је присуство Унмика на КиМ непотребно, Лазански иронично каже да је одржива стабилност присутна и да се огледа у разбијању глава српског становништва и нападу здравствених станица.

– Ово је као дивљи запад. Јединствен је пример да се у 21. веку у Европи напада једна здравствена установа. Напасти здравствену станицу је као напад на возове на дивљем западу – каже Лазански. Говорећи о изјави Веслија Кларка да на територији Балкана постоје „силе које креирају стрес“, Лазански каже да је ово само доказ да је катастрофа када генерали оду у пензију и почну да се баве политиком.

– Није га било једно време, а сад поново „јаше“. Вероватно планира неке бизнисе планира на КиМ, па мора да заради улазницу. Његова опасност и његов значај огледају се само у садашњим његовим везама са Пентагоном – каже Лазански, додајући да се овакве изјаве уклапају у клише антируске хистерије на западу која поприма огромне размере. Говорећи о руском систему С-500, истиче да је то одличан систем и вероватно најбољи у својој категорији.

– Русија је одувек имала најбоље противавионске ракетне системе и СССР има најбољу традицију у производњи ПВО система – каже војни аналитичар. Како каже, Владимир Путин одлично ради на „одвајању“ Турске од НАТО, те почиње, сматра, ерозија јужног крила НАТО.

– Ердоган има проблем са Америком, у односима са Грчком, са Израелом, Сиријом и она је на више праваца у врсти конфликтне ситуације. Руси то користе да релаксирају однос са Турском, због економије, Босфора и Дарданела куда пролазе војни бродови. Турска Русији није увела санкције, а ту је и овај ток. Све ово су разлози да се приближе – каже аналитичар.

Када је реч о мигрантима, Лазански сматра да је нови мигрантски талас могућ с наставком продубљивања кризе између Израела и Ирана. Лазански истиче да би земље ширег Балкана требало да укину царинске баријере, како би трговина почела да уједињује регион. Када је у питању Европа, он истиче да је логично да се она не може бавити Балканом на дневном нивоу, те да је ЕУ забављена сопственом проблематиком.

– Видимо политичку кризу у Италији, односе између Грчке и Турске, мигрантска криза, вишеградска група, питање санкција Руској Федерацији, Американци притискају Европу око уваза алуминијума и челика, буне се око Северног тока 2… – подсећа Лазански.

 

Извор: Srbija Danas