Издвајамо Русија

ЛЕТЕЋИ ТЕНК: Унапређени хеликоптер Ми-28НЭ ће користити ракете великог домета и бомбе од 500кг (ВИДЕО)

Код унапређене летелице кориштена су „злата вредна“ борбена искуства из Сирије. Ми-28НЭ ће брже да лети, изводиће захтевније маневре у ваздуху, имаће максимално поједностављене команде, управљаће групом беспилотних летелица, са безбедне даљине ће по непријатељу дејствовати ракетама које пробијају панцирне плоче дебље од једног метра, као и бомбама од 500 кг.

Недавно је први човек концерна „Хеликоптери Русије“ Андреј Богински истакао, да ће модернизована верзија хеликоптера Ми-28НЭ имати нешто другачији „технички облик“ од раније верзије.

Жилави „летећи тенк“ који удара ракетама али и бомбама

Наиме, у првом плану је унапређење његове ватрене моћи, тачније наоружања. На пример, противтенковска вођена ракета 9М123М „Хризантема-ВМ“ ће се наводити на циљ помоћу двоканаланог система навођења. По речима Андреја Богинског, ефективни домет ове ракете ће износити 10км што је поприлично далеко ако се зна да се ради о експортној верзији летелице. Претпоставка је да ће тандем-кумулативна бојева глава ове ракете моћи да пробије 1,300мм хомогене челичне плоче која је заштићена реактивним оклопом. Одличне карактеристике је демонстрирала и модернизована вођена ракета 9М120-1 „Атака-ВМ“, која се такође налази у наоружању овог хеликоптера. Ове ракете имају нешто мањи домет од „Хризантеме-ВМ“ (6-8км) али им је зато пробојност на врхунском нивоу(1000 мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите). Обе ракете имају могућност да буду наоружане и термобаричним бојевим главама за уништавање непријатељске живе силе која се налази у утврђеним објектима.

Фото: Јутјуб

Модернизована варијанта ударног хеликоптера Ми-28НЭ имаће способност да циљеве на копну уништава и употребом вазухопловних бомби тежине до 500кг. Према речима генералног директора концерна „Хеликоптери Русије“ велики део ових побољшања је направљен на основу борбеног искуства базичне варијанте Ми-28Н „Ноћни ловац“ који је интензивно употребљаван у Сирији.

Креативно проширивање борбеног потенцијала летелице

Код модернизованог „ноћног ловца“ одрађене су и друге модификације, које се директно не тичу основног наоружања. Једна од најинтересантнијих модификација руског оклопног јуришника јесте могућност интеракције тј. управљања са другим летећим објектима као што су беспилотне летелице.Летачка посада која се налази у кабини хеликоптера моћи ће да управља са неколико дронова. Такође, направљене су и озбиљна унапређења елисе хеликоптера али и захвати на мотору¹, који му сада дају знатно боље летно-техничке карактеристике у односу на базичне моделе летелице, посебно када се хеликоптер употребљава у пустињским условима² или на високо-планинском подручју.  Последица свега тога је да ће Ми-28НЭ моћи да изводи знатно сложеније летне маневре, а имаће и веће вредности крстареће брзине лета. Одрађене су и додатна ојачавања главних елемената корпуса летелице+безбеднији резервоари за гориво, тако да ће она бити борбено још жилавија.

У целини гледано хеликоптер је још бржи и маневарбилнији, тако да су руски конструктори одрадили и додатну калибрацију система за управљање која омогућава пилоту да упркос додатном „софистиковању“ летелице, са њом управља још једноставније.

Сјајна извозна перспектива

Нема никакве сумње да ће са овим блоком урађених модификација, потреба за набавком овако „напуцаног“ хеликоптера знатно порасти када је у питању међународно тржиште наоружања и војне технике. Посебно ако се зна, да је за њега постојало велико интересовање практично од момента када се појавио. Једноставно повољан однос цена/квалитет привлачи многе државе света да овакву летелицу виде у својим оружаним снагама. Ради се о летелици која је пре свега намењена ватреној подршци копненим трупама (посебно оклопно-механизоване јединице) на тачкама непосредног судара са непријатељем. У поређењу са сличним борбеним машинама које се производе у свету, руска верзија има повећану борбену жилавост. Сви ови побројани елементи нам говоре да је пред овим хеликоптером, као и компанијом која га производи, заиста сјајна перспектива.

¹Ми-28НЭ као основни погон користи нови турбоелисни мотор ВК-2500-01 који се карактерише повећаном излазном снагом

2 Летелица је опремљена са системом мултициклонских филтера за елиминацију прашине

Погледајте видео:

 

Извор: rs.rbth.com/Србија јавља