Издвајамо Србија

МЕРКЕЛОВА ЗАКОПАЛА СРБИЈУ: Признајте Косово, границе остају! Ево шта кажу наши експерти!

Немачка канцеларка изјавила да нема промена граница на Балкану, чиме је могућност разграничења са Албанцима у покрајини свела на минимум

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавом да нема промена граница на Балкану поткопала је Србију и на минимум свела могућност разграничења са Албанцима на Косову, сматрају стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Информерови саговорници, врсне дипломате и спољнополитички аналитичари, истичу да ово недвосмислено доказује да ЕУ жели да ослаби Србију и натера је да призна лажну државу Косово. Према њиховом мишљењу, Београд мора да настави своју политичку и дипломатску борбу за јужну покрајину, али је простор за маневар сада знатно сужен. Ово, сматрају наши саговорници, представља и додатни притисак на преосталих пет чланица ЕУ које нису признале Косово да то учине!

Хоће послушност

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић истиче да је за Немачку значајно да Србија буде територијално и етнички сужена.

– Немци никада нису фаворизовали јачање Србије и њено ширење на локалне просторе. Подржаће нас при уласку у ЕУ, али без Косова. Смањена и ослабљена бомбардовањем, санкцијама и сталним притисцима, од Србије се очекује да постане мали и потпуно нешкодљив члан Европске уније. Једноставно, они хоће да будемо послушни, да прихватимо пораз и признамо Косово – подвлачи Јовановић.

Слично мисли и Живадин Јовановић, бивши министар спољних послова, који каже да је немачка политика готово увек на страни српских непријатеља.

– Меркелова наставља са слабљењем Србије и помагањем њених противника. Немци су имали кључну улогу у разбијању СФРЈ и СРЈ, а сада им је Србија на нишану. Треба бранити Србију, а не само Косово. Следеће године су избори у Европској унији, а у Бриселу је екипа која одлази у историју. Треба сачекати нову поставу у Бриселу како бисмо преговарали и дошли до решења које је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Морамо да се бранимо, нисмо ту само да се прилагођавамо другима – апелује Јовановић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да Немачка жели да Београд третира Косово као независну државу, али без формалног признања.

Дачић: Корекција граница нема јер немамо границу с Косовом

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је сагласан са ставом Меркелове да нема промене граница на Балкану јер Србија нема границу са Косовом.

– Ми границу са Косовом никада нисмо имали! Разумем да неко ко није признао независност Косова то каже. Али неко ко јесте признао Косово, па сада говори да нема промене граница, на то се не треба освртати – подвлачи Дачић.

– Немачка мисли да Србија треба да потпише правно обавезујући споразум. Она је кључна држава Европске уније и овај став показује колико је тешка и деликатна позиција Србије и Вучића, посебно у светлу чињенице да Вучић не одустаје од евроинтеграција. С обзиром на овакав немачки став, сваки добитак након корекција граница представља оптимално решење у постојећим околностима – поручује Станковић.

Озбиљно упозорење

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да је ово одговор на информације о могућем разграничењу с Албанцима.

– Политички мотив Немачке је видљив јер су доста уложили у „берлински процес“, финансирање привредних комора и стратегију да се Србија учлани у Европску унију до 2025. године. Упозорење Немачке да идеје поделе Косова или разграничења с Албанцима неће имати подршку треба схватити озбиљно – закључује Јањић.

 

Извор: К. ВАСКОВИЋ – Д. КЉАЈИЋ/Информер