Издвајамо Русија

МУЊЕВИТО! Ево како Русија планира да реагује на нуклеарни напад за свега 30 минута

Евакуисати председника, укључити „Мртву руку“ и заштити становништво.

Одрицање одговорности: Мора постојати план који прописује како дејствовати у случају нуклеарног напада, али Министарство за ванредне ситуације РФ процењује да је мала вероватноћа таквог напада на велике руске градове.

***

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откако је 1945. године свет први пут видео како дејствује нуклеарно оружје, лидери многих држава су почели да праве детаљне планове дејствовања земље у случају нуклеарног напада.

План су направили и Руси. На основу слободних извора, саопштења у медијима и званичних докумената реконструисали смо првих тридесет минута тог плана.

18:00

Током Хладног рата главни нуклеарни противник Русије биле су САД. Чак и данас, када је опасна нуклеарна конфронтација остала у прошлости, теоретичари завере процењују да евентуални нуклеарни напад на Русију може бити извршен у 18:00. Тада је у Америци јутро, а у Москви се ближи вече и већина становника кроз саобраћајну гужву покушава да се врати кући.

18:01

Одмах после лансирања нуклеарне ракете руски систем за рано откривање нуклеарног напада шаље сигнал командном центру противракетне одбране. Сложени систем радара и сателита саопштава војној команди место одакле је лансирана ракета, њену брзину и путању. Уједно процењује и време за које би требало да стигне на циљ.

18:02

Ако војни извори потврде да је Русија заиста изложена нападу интерконтиненталне балистичке ракете, власт и народ имају на располагању само 30 минута да се припреме за нуклеарни удар, и то ако је ракета лансирана са америчког континента. Уколико је лансирана са подморнице у водама Северног леденог океана, онда имају далеко мање времена. Сувишно је и говорити да би у случају незамисливо страшног нуклеарног тероризма то време износило свега неколико секунди.

18:05

У ово време војска вероватно већ почиње са евакуацијом председника и других високих функционера на безбедно место.

Тачна локација тог места је државна тајна, али ми знамо да председник има на располагању неколико путева за евакуацију.

Јавност је у том погледу најбоље упозната са авионом који се зове „Судњи дан“. У питању је модел Ту-214СР који је по функцији сличан председничком авиону. Циљ је да се врховни командант склони што даље од опасних положаја и да има стабилну везу са оружаним снагама.

Како се наводи, Кремљ има на располагању три авиона типа „Судњи дан“. Они коштају укупно 130 милиона евра.

18:10

У овом тренутку председник већ може донети одлуку да укључи фамозни „Периметр“. У питању је потпуно аутоматизовани систем за управљање масивним нуклеарним ударом, познат под називом „Мртва рука“ због своје језиве улоге. Наиме, тај систем је задужен да обезбеди узвратни нуклеарни напад чак и у случају да је руководство државе изгубило контролу и не може да изда команду, или нико није остао жив да би наредио узвратни нуклеарни напад.

18:11

Систем „Периметр“ обавља сложени процес мониторинга сеизмичке активности, радијације и атмосферског притиска, на основу чега се детектују нуклеарне експлозије на територији Русије. Он такође почиње да прати интензитет војне комуникације као сигнал високе борбене готовости која ће неизбежно уследити после нуклеарног напада.

18:12

Влада ће вероватно бити евакуисана заједно са председником. Русија, као и САД (где је континуитет власти обезбеђен унапред дефинисаним сценаријем), има дефинисано правило преузимања врховне власти у земљи уколико вршилац дужности председника није у могућности да ту дужност извршава.

Премијер Русије је први човек који заузима место председника и он ће вероватно бити евакуисан заједно са осталим министрима и другим цивилним и војним функционерима који су овлашћени да управљају земљом у ванредној ситуацији.

Локација тих склоништа је државна тајна. Добро се зна, међутим, да у Москви има пуно разних склоништа, од којих су многа направљена за време Јосифа Стаљина.

Поједина међу њима, као „Бункер-42“ на станици метроа „Таганска“, нису актуелна и сада служе као знаменитости за туристе и љубитеље подземних тунела и просторија. Али многа друга склоништа су остала нетакнута.

Тајанствени пројекат под шифром Д-6, познатији као „Метро-2“, подгрева гласине о тајним путевима евакуације високих државних функционера.

18:15

Цивилно становништво такође треба да буде благовремено обавештено о нападу. Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације задужено је за логистику у случају нуклеарног напада.

У тој ситуацији ово министарство помаже у евакуацији становништва из великих градова у села, али та стратегија захтева претходну припрему и не може бити реализована за кратко време. Много је оправданији план министарства везан за коришћење масовних атомских склоништа.

Московски метро је можда најбољи пример такве структуре. Он је укопан довољно дубоко да би обезбедио заштиту од нуклеарне експлозије, а многе станице имају заштитна херметична врата и филтере за ваздух.

Влада је припремила специјалан план који је одобрило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре где се дефинише лимит масовног уласка народа у метро у случају ванредне ситуације (укључујући и нуклеарни напад на Русију). „Предвиђено време за које грађани треба да попуне станице и тунеле после сигнала цивилне заштите треба да износи 10 минута“, наводи се у овом документу. У појединим случајевима то време може износити 15 минута.

Наравно, јавност ће вероватно бити благовремено обавештена о нуклеарном нападу на земљу, тако да сви могу искористити тих драгоцених 15 минута. Па ипак, државни нормативи омогућавају масовно скривање у склоништа чак и за краће време.

18:30

У ово време и председник, и влада, и војни врх земље, као и обични грађани, треба да буду спремни за напад и скривени у ваздуху, у склоништима или у метроу.

Преживели ће затим морати да се оријентишу у свету који нико никада није видео.

 

Извор: rs.rbth.com