Издвајамо Србија

Наташа Кандић и Соња Бисерко траже од Федерике Могерини да спречи поделу Косова

Више организација цивилног друштва из Београда и Приштине упутило је писмо шефици допломатије ЕУ Федерики Могерини са позивом да се изјасни против поделе Косова или размене територија на етничком принципу, сазнаје Тањуг

– Све чешћи наговештаји могућности прекрајања граница шаљу врло опасну поруку грађанима Србије и Косова, али и целом региону, да постоји реална могућност легитимисања опасног приципа етницког власништва над територијом – принципа који је овај регион у неколико наврата гурнуо у крваве сукобе – наводи се у писму, у које је Тањуг имао увид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подела Косова, како наводе, произвела би ланцану реакцију и у другим балканским државама и довела до бројних захтева за променама граница на Балкану, што би отворило врата новим сукобима, а Србима и Албанцима послала порука да треба се преселе у „своју“ етничку државу.

У региону је неоходно успоставити трајни мир и прихватити интеркултуралност и мултиетничност као неопходни предуслов развоја и ЕУ интеграција. Етницки чисте државе, превазиђени су модел из 19. века, не смеју бити циљеви ничије политике нити смеју бити толерисани и подржани од представника међународне заједнице, наводи се у писму.

Организације цивилног друштва позивају међународно заједницу, али пре свега власти у Србији и на Косову, да се током преговора посвете стварању најбољих могућих услова за живот свих становника Косова укључујући слободу кретања, пословања и међународне сарадње, обезбеђивању претпоставки да се злочини из прошлости више никад не понов.

Писмо је потписало тридесетак невладиних организација међу којима су: Центар за практицну политику, Грађанске иницијативе, Хелсиншки одбор за људска права, YУЦОМ, Београдски центар за људска права, Иницијатива младих за људска права, Удружење жена Пешчаник, Косово Ашоциатион Цхопин, Центре фор Социал Гроупс Девелопмент- ЦСГД, Косово Wомен“с Нетwорк, Косова Демоцратиц Институте и други.

Срби, ваљда вам је сад све јасно.

 

 

Извор: Информер