Издвајамо Русија

НЕБЕСКА АЖДАЈА КОЈА ЋЕ БИТИ 4 ПУТА БРЖЕ ОД ЗВУКА: МиГ-41 ће бити најбржа борбена летелица на свету

Перспективни руски ловац-пресретач МиГ-41 ће бити најбржи авион на свету који ће имати такве борбене способности, да ће моћи да се бори са хиперзвучним циљевима. О карактеристикама перспективног авиона говорио је бивши командант ВКС генерал-пуковник Виктор Бондарев.

„То ће бити суперсавремени тешки ловац-пресретач, са изразитим „стелтним“ карактеристикама. Његов оперативни борбени радијус ће се кретати у простору од 600-1500 км. Што се тиче наоружања, он ће бити опремљен ракетама великог домета Р-37 као и перспективним видовима ваздухопловног наоружања, које тек треба да се усвоји“ истиче Бондарев а преноси руска медијска кућа РГ.

У овој сфери руског ратног ваздухопловства потребне су озбиљне промене. Отуда снажан али и оправдан притисак руског војног врха да се крене са реализацијом развоја потпуно нове концепције ловца-пресретача. Без обзира на пакет напредне модернизације који носи ознаку МиГ-31БМ, платформа овог авиона је увелико превазиђена: „Авион је конструисан још почетком 70-их година прошлог века, а рок његове експлоатације истиче за 10 година. МиГ-31 је иначе одличан авион за борбу против непријатељске стратегијске авијације, суперсоничних извиђачких авиона и крстарећих ракета. То је заиста веома специфичан авион, који нема адекватног конкурента на свету. Али, са жаљењем морам да констатујем да су најновији изазови са којим се суочава Русија, тешко решиви са овим авионом. То се пре свега односи на експанзију ракетног наоружања које карактеришу ракете које ће да крстаре хиперзвучним брзинама. Једноставно, за ефикасну борбу са овако брзим циљевима МиГ-31 није пројектован,истакао је генерал. Пројекат за нови авион носи име ПАК ДП (Перспективни ваздухопловни комплекс пресретача великог долета) и могу да вас обавестим да се он налази у интензивној фази развоја.

Нешто раније је о плановима за развој пресретача нове генерације МиГ-41 говорио главни конструктор Обједињене ваздухопловно-конструкторске производне корпорације Сергеј Коротков. По његовим речима авио-конструкторски тим корпорације „МиГ“ се озбиљно прихватио овог посла, који се развија одличним темпом, тако да се већ наредна година може озваничити као почетна када је у питању развој тешког ловца-пресретача нове генерације ПАК-ДП.

„Његове основне техничко-тактичке карактеристике ће зависити од потреба наручиоца посла (у овом случају то је Министарство одбране), као и обима финансијских средстава који ће да буду интегрални део овог пројекта“.

Ако они (мисли се на наручиоце) кажу да авион мора да лети у космос, он ће и да лети у космос. То за нас није никакав проблем, истиче главни конструктор Обједињене ваздухопловно-конструкторске производне корпорације Сергеј Коротков.

Како је нешто раније објављено на нашем сајту, ради се о потпуно новом концепту авиона, ознаке ПАК-ДП Миг-41. Према речима људи који учествују у овом пројекту, његове карактеристике ће бити права авангарда у односу на постојеће авионе, који се тренутно налазе у оперативној употреби. То се пре свега односи на брзину, јер је основни захтев да ПАК ДП буде хиперзвучна летелица. Његова пројектована брзина би требала да износи око 4,500 км/ч. Ово ће омогућити ефективну борбу са перспективним хиперзвучним пројектилима који ће представљати окосницу ударног ракетног наоружања у предстојећим деценијама. Захваљујући брзом развоју управљачког софтвера, затим густе мреже орбиталних и земаљских система раног откривања и јављања, планира се да овај авион постане и даљински управљана беспилотна летелица.

Поред овога, један од основних задатака је да авион буде невидљив за противничке радаре што је одлика авиона 5. генерације, као и да буде оспособљен да достиже висине које су за сада само мисаона именица. Дакле, овај авион ће по свему судећи поред пресретања хиперсоничних пројектила који долазе из космоса, бити и „смрт“ за структуру непријатељских сателита која се налази у земљиној орбити.

 

Извор: rs.rbth.com

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2018.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031